Romunija bo kupila še 5 rabljenih lovcev F-16

by Urednik

ROMUNIJA POVEČUJE FLOTO MODERNIZIRANIH F-16

Romunija se je odločila za nakup dodatnih 5 rabljenih portugalskih enosedih lovcev F-16, ki jih bodo priključili sedanji floti 12 letal F-16AM/BM, ki so jih od Portugalske kupili v letih 2016-2017.

Romunska vlada je 28. novembra sprejela osnutek zakona o nadaljevanju razvoja letalskih operativnih zmogljivosti, ki ga bo sprejel parlament v Bukarešti po izrednem postopku  in tako sprostil pot, da Romunija od Portugalske pridobi dodatnih 5 presežnih lovcev  Lockheed Martin F-16A fighting falcon (bojeviti sokol) skupaj s paketom delov in storitev, ki vključujejo posodobitev letal, logistične podporne elemente in usposabljanje inženirjev, je na svoji spletni strani sporočilo Romunsko ministrstvo za nacionalno obrambo (MOND).
 
Ko bo dobavljeno, pojasnjuje izjava romunskega obrambnega ministrstva, bo pet nekdanjih letal Portugalskih letalskih sil (Força Aerea Portuguesa) imelo enako konfiguracijo kot obstoječa flota 12 lovcev F-16 blok 15 MLU (9 enosedežnih F-16AM in 3 dvosedežni F-16BM), ki so že v uporabi v Romunskih letalskih silah (RoAF, Forțele Aeriene Române). Prvi štirje od petih letal bodo Romunijo prileteli leta 2020, zadnji pa leta 2021.

Zanimivo je, da izjava romunskega obrambnega ministrstva razkriva, da so v prvotnih načrtih za pridobitev letal sprejeli nekatere spremembe. Poročilo obrambnega ministra Gabriela Leşa z 18. aprila se nanaša na “paket štirih enosedežnih F-16A in enega dvosedežnega F -16B, ki bodo vsi (razen enega F-16A – uporabili ga bodo za nadomestne dele) modernizirani v standard F-16AM/BM.
 
Nabava še petih lovcev F-16A iz Portugalske bi pripomogla k zaokrožitvi 53. lovske eskadrilje RoAF v bazi Feteşti, ki bo imela v sestavi 17 fighting falconov. V marca napovedanih načrtih za nakup dodatnih 36 takšnih novozgrajenih ali rabljenih bojnih letal, s katerimi bodo v celoti zamenjali zastarelo floto letal, izdelanih še v sovjetskem obdobju in posodobljeno s sodelovanju med izraelskim  Elbitom in romunskim  Aerostarom (MiG-21 LanceR).

Poleg 12 lovcev F-16, ki jih je Romunija nabavila na Portugalskem v obdobju 2016-2017, v nadzvočni komponenti RoAF še vedno prevladuje približno 26 letal MiG-21 (20 enosedežnih prestreznikov MiG-21MF/MF-75 LanceR-C in 6 dvosedežnih trenažnih MiG-21UM LanceR-B), ki so v sestavi 711. bojne eskadrilje v bazi v Câmpia Turzii in 861. bojni eskadrilji v Feteştiju. Stari lovci MiG-21 naj bi ostali v operativni rabi vsaj še nekaj let.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: RoAF

 

Povezani članki