Romunski lovci MiG-21 ponovno operativni

by Urednik

LOVCI MIG-21 KOT ZAPOLNITEV VRZELI V ZMOGLJIVOSTIH

Pet tednov po prekinitvi letalskih operacij svoje flote reaktivnih lovcev MiG-21 lanceR, posodobljenih v sodelovanju z izraelskim z Elbitom, je Romunija 23. maja 2022 vrnila letala iz sovjetske dobe v operativno rabo Romunskih letalskih sil (Forțele Aeriene Române), je sporočilo romunsko ministrstvo.

Odločitev vrhovnega sveta za nacionalno obrambo je pooblastila, da lovci MiG-21 lanceR ostanejo v službi RoAF do 15. maja 2023. Letalo MiG-21 RoAF, ki naj bi služil kot zapolnitev vrzeli v zmogljivosti, bi izključno izvajal posebne naloge stalnega nadzora zračnega prostora (Air Policing).

Hkrati in pod očitnim pritiskom rusko-ukrajinske vojne so oblasti v Bukarešti sprejele ukrepe za začetek programa za pridobitev najsodobnejše pete generacije bojnih letal (Lockheed Martin F-35 lightning II) vzporedno s pospeševanjem že začetega postopka nakupa 32 letal Lockheed Martin F-16AM/BM fighting falcon (v konfiguraciji M6.5.2) od Norveške po ceni 354 milijonov evrov. Nekdanja letala Kraljevih norveških letalskih sil naj bi nadomestila zastarelo floto romunskih MiG-21 lanceR, ki jo trenutno sestavlja približno 20 enosedežnih prestreznikov MiG-21MF/MF-75 lanceR-C in 6 dvosedežnih letal lanceR-B, ki sestavljajo 711. in 861. lovsko eskadrilja.

Nabava norveških letal bi dopolnila obstoječo romunsko floto 17 prenovljenih in posodobljenih F-16AM/BM, pridobljenih od Portugalske med oktobrom 2016 in marcem 2021. Ta letala, ki služijo 53. lovski eskadriji “Warhawks” v Feteşti-Borcea, so v konfiguraciji M.5.2R in trenutno načrtujejo lokalno posodobitev na standard M.6.X v izvedbi letalskega podjetja Aerostar SA iz Bacăuja.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki