Rostec je napovedal tehnične spremembe zasnove lovca Su-75

by Urednik

RUSIJA ŠE NI KONČALA RAZVOJA LOVCA SU-75

Pri zasnovi obetavnega ruskega enomotornega prikritega lovca Su-75 šahmat je bilo narejenih nekaj tehničnih sprememb, odločitev pa je bila sprejeta na podlagi povratnih informacij potencialnih kupcev, so poročali v Rostecu.

Izvedene spremembe bi morale optimizirati stroške lovca Su-75, kakšne spremembe pa so bile narejene, ne poročajo, Rostec pa je poudaril, da ni vzelo veliko časa, saj je letalo modularno in ustvarjeno na podlagi sodobnih digitalnih tehnologij. Pred tem so poročali, da že obstajajo potencialni kupci za letalo, z njimi pa so potekala tudi posvetovanja.

»(…) potekalo je delo na optimizaciji stroškov in analizi posameznih tehničnih rešitev. To je omogočilo znatno povečanje konkurenčnosti, komercialne privlačnosti in tudi zmanjšanje tehničnih tveganj pri ustvarjanju domačega enomotornega letala,« poroča ruska tiskovna agencija o odločitvi ruske korporacije.

Obetavni lovec Su-75 nastaja v treh različicah: enosed, dvosed in kot letalo brez posadke. Letalo se razvija z odprto arhitekturo, ki omogoča prilagajanje specifičnemu kupcu. Predstavitev novega ruskega obetavnega enomotornega lovca pete generacije je potekala v okviru letalskega sejma MAKS-2021.

Letalo je bilo zasnovano ob upoštevanju dobav tako ruskim letalsko-vesoljskim silam  kot tudi  tujim kupcem. Deklarirane lastnosti: hitrost – do 2M, dolet – do 3000 km, bojna masa 7400 kg. Vgrajeni so radar z AFAR, sistem 360-stopinjskega optičnega in radarskega izvidovanja, vgrajen sistem za elektronsko motenje, optični namerilni sistem in sistem zvez širokega dosega.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki