Rostec je potrdil razvoj novega lovca za prestrezanje MiG-41

by Urednik

V RUSIJI RAZVIJAJO NOVEGA PRESTREZNIKA ZA ZAMENJAVO LOVCA MiG-31

Ruski obrambni industrijski holding Rostec je potrdil razvoj novega radarsko slabo zaznavnega težkega lovca za prestrezanje MIG-41, ki naj bi še v tem desetletju v Ruskih letalskih silah nadomestil prestreznike MiG-31 (skupaj okoli 130).

Prestreznik Mikojan-Gurevič MiG-41 ali PAK DP (Predpolagayemyy vozdukha Kompleks dlya Dal’ney Perekhvat: perspektivni letalski kompleks za prestrezanje na dolge razdalje) po mnenju ruskega obrambnega analitika Vasilija Kašina velja za projekt bojnih letal 5. ++ ali 6. generacije. Sredi januarja 2021 je družba Rostec, lastnica korporacije MiG, sporočila, da je MiG-41 zdaj vstopil v razvojno fazo.

Zasnova lovca MiG-41 je bila dokončana ob koncu leta 2019, ko je bilo hkrati zaključeno tudi raziskovalno delo. Ilya Tarasenko, generalni direktor korporacije MiG, pa tudi vodja podjetja Suhoj, je julija 2020 v intervjuju dejal, da bo PAK DP ustvarjen na podlagi zasnov za nadomestitev lovca MiG-31.  Pri razvoju težkega nadzvočnega prestreznika PAK DP MiG-41 so se oprli na razvojne projekte MiG-701, MiG-301 in MiG-321, ki so jih začeli že v devetdesetih letih.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki