Rusi odpovedali letalski salon MAKS 2023

by Urednik

ORGANIZATORJI POTRDILI ODPOVED VODILENEGA RUSKEGA LETALSKEGA SEJMA

Organizatorji Ruskega mednarodnega letalskega in vesoljskega salona (MAKS) so pred dnevi potrdili, da je vodilni letalski salon MAKS 2023, ki naj bi potekal julija letos v mestu Žukovski v moskovski regiji, prestavljen na leto 2024. 

Letalski miting MAKS poteka bienalno od leta 1993 in v preteklih letih vsakokrat pritegne več sto tisoč obiskovalcev. Letos je prvič odpovedan dogodek, ki se ga je tradicionalno udeležil predsednik Vladimir Putin in drugi visoki ruski uradniki. 

Poročila, da bi lahko bila letošnja predstava odpovedana zaradi varnostnih razlogov, so se v ruskih medijih prvič pojavila že konec maja. 

Vojaški in letalski strokovnjaki so za Moscow Times povedali tudi, da bi zaradi vojne v Ukrajini in sankcij Zahoda letošnja razstava pritegnila le peščico tujih kupcev in razstavljavcev, zaradi česar bi bila v veliki meri nesmiselna. Organizatorji MAKS-a v izjavi, objavljeni na uradni spletni strani, niso pojasnili razloga za prestavitev predstave. 

“Letalski sejem MAKS je bil – in nedvomno bo ostal – zaščitni znak domače vesoljske industrije,” so zapisali v nedavnem sporočilu.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki