Rusija bo dala Franciji rok za dobavo ladje Vladivostok do konca novembra

by Urednik

BO FRANCIJA PREDALA RUSIJI LADJI RAZREDA MISTRAL? 

Rusija bo dala Francija rok za dobavo amfibijsko-desantne ladje Vladivostok (501) razreda mistral do konca novembra 2014, v nasprotnem primeru pa bo uporabila pravna sredstva, je za spletno stran Sputnik dejal neimenovan vir iz vrst ruske oblasti.

“Pripravljamo različne možnosti. Počakali bomo do konca meseca, potem pa bom sprejeli odločitve, “je povedal vir. Podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je že pred časom dejal, da je bil ruski državni izvoznik orožja Rosoboronexport  v Francijo 14. vabljen novembra 2014, da se udeleži uradne slovesnosti ob primopredaji prve vojaške ladje razreda mistral.

V Moskvi so že večkrat poudarili, da Francija ne more prodati ladje kateri drugi stranki, saj so del le te izdelali v Rusiji. Ob tem so tudi dejali, da bi morala Francija plačati visoko odškodnino (zapisano v pogodbi) v primeru odpovedi pogodbe, hkrati pa poudarili, da Rusija ima znanje, da sama naredi takšno ladjo. Po nekaterih podatkih Rusi načrtujejo razvoj svoje amfibijsko-desantne ladje do leta 2050.

Rusija in Francija sta junija 2011podpisali 1,5 milijarde USD vredno pogodbo za dve amfibijsko-desantni ladji razreda mistral. V Rusiji prvo ladjo Vladivostok pričakujejo do konca meseca novembra, druga ladja imenovana Sevastopol pa naj bi bila dobavljena v letu 2015. Posel je postal ogrožen v letu 2014, ko je Zahod začel izvajati gospodarske sankcije proti Rusiji zaradi ukrajinske krize. Francoski predsednik Francois Hollandeje  v oktobru sporočil, da bodo začasno prekinili dobavo ladij zaradi domnevne vpletenosti Rusije v ukrajinskem konfliktu, kar pa je Moskva že večkrat zanikala. Tako je 6. novembra 2014 francoski premier Manuel Valls sporočil, da še niso bili izpolnjeni pogoji za izročitev ladij razreda mistral Rusiji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki