Rusija bo začela nadgradnjo (starejših) lovcev Su-30

by Urednik

RUSKE LETALSKE SILE ZADOVOLJNE Z UČINKOM LOVCEV SU-30

Rusija bo v letu 2018 začela posodobitev lovskih letal Suhoj Su-30 in Su-30M, skupaj jih imajo nekaj več kot 20, v izboljšano različico Su-30SM (flanker C), ki velja za lovca 4.+ generacije.

“Začetek posodobitve lovcev Su-30 načrtujemo v letošnjem letu, prva stopnja bo zaključena v letu 2019, potem pa se bodo začele dobave (posodobljenih) letal,” je izjavil namestnik obrambnega ministra Ruske federacije Jurij Borisov med obiskom dela letalskega koncerna Irkutski letalski obrat.

Rusija ima v operativni rabi tudi okoli 100 lovcev Su-30SM, ki so se po izjavah Borisova zelo izkazali v Siriji. Posodobitev bo zajemala nadomeščanje iz tujine dobavljenih sklopov in nove oborožitvene sisteme, uporabljali pa naj bi jih še 40 let.

Supermanevrski dvosedi lovec Su-30SM je zadnja modifikacija osnovnega lovca Su-30, naročila zanj pa segajo že v leto 2012. Letalo je namenjeno prevladi v zraku, blokiranju nasprotnikovih letališč in uničevanju ciljev v zraku, na tleh in na morju.

Kot je izjavil pomočnik ruskega obrambnega ministra, generalpolkovnik Aleksander Fomin, bo Rusija šest lovcev Su-30 prodala Myanmaru. O tem sta se na nedavnem srečanju dogovorila ruski obrambni minister Sergej Šojgu in poveljnik oboroženih sil Myanmara general Min Aung Hlaing med obiskom ruske delegacije v tej azijski državi. Podrobnosti o prodaji in dobavi niso znane. Ruski lovci Su-30 bodo predstavljali glavno letalsko moč Myanmara.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki