Rusija: Dogodki v Odesi genocid nad ruskim in ukrajinskim prebivalstvom

by Urednik

RUSKI ODMEVI PO SPOPADIH V ODESI

Zadnja epizoda nasilja v Ukrajini predstavlja genocid nad ruskim in ukrajinskim ljudstvom, je dejal govornik ruske dume Sergej Naryshkin v torek, 6. maja 2014 na balkanskem forumu v Beogradu.

“Priča smo pravemu genocidu nad ruskim in ukrajinskim prebivalstvom,” je dejal Naryshkin, ko je komentiral tragične dogodke v Odesi 2. maja, ko je bilo v spopadih ubitih 46 aktivistov. Dodal je, da je Rusija pretresena zaradi pokola v Odesi in žaluje za žrtvami, skupaj z njihovimi družinami.

” V 21. stoletju se takšne stvari dogajajo ne le po krivdi političnih pustolovcev, ki sami niso vredni veliko in bodo dobili tisto kar si zaslužijo od lastnih ljudi. Glavni problem je, da se grozljivo resnico skriva pred celim svetom,” je dejal Naryshkin .

Spopadi v minulem vikendu v Odesi (2. maja) so se končali tragično saj je po nekaterih podatkih umrlo kar  46 ljudi, 214 pa je bilo ranjenih v požaru v sindikalnem domu.

.

.

Začelo se je s spopadom navijačev nogometnih moštev

Petkovi nemiri v Odesi na jugu Ukrajine so se začeli dokaj “nedolžno” s spopadom navijačev nogometnih ekip. Tako vodstvo navijačev nogometnega kluba Černomorec iz Odese, kot tudi  Metalista iz Harkova na severovzhodu Ukrajine, so več dni po socialnih omrežjih pozivali naj se zberejo v čim večjem številu. Vsekakor je šlo za vnaprej dogovorjen spopad ukrajinskih navijačev iz Odese in rusko govorečih iz Harkova, nogometna tekma pa je služila zgolj za izgovor za boj med podporniki ukrajinske oblasti in pro-ruskih separatistov.

Spopadi v Odesi 2. maja 2014

Ukrajinska policija ni bila zadostno opremljena za boj z “navijači”, večina je bila namreč v običajni opremi brez čelad in zaščitne obleke. Navijači Černomorca pa so pri prebijanju policijskih blokad uporabljali celo gasilsko vozilo, kar se je videlo tudi posnetkih, ki so bili predvajani s prizorišča v živo (livestream). Ob tem pa je ukrajinskim policistom uspelo ujeti nekaj pro-ruskih separatistov v popolni vojaški opremi (brez našitkov), nato pa so imeli obilico dela z njihovim varovanjem pred “linčanjem” razjarjene množice.

Najbolj tragičen dogodek v Odesi pa se je zgodil proti večeru, ko so ukrajinski neo-nacisti požgali sindikalni dom, kamor so se zatekli pro-ruski separatisti. Ljudje v požgani stavbi so umirali zaradi zadušitve, nekateri pa so celo skakali skozi okna zgradbe. Ukrajinske oblasti so po tem dogodku razglasile tri dni žalovanja v vsej državi.

Pripravil: A. Knific, foto: SCG News

VIDEO: Požig sindikalnega doma v Odesi 2. maja 2014

Povezani članki