Rusija je pripravljena Turčiji dobaviti lovce Su-35 in Su-57

by Urednik

PRI DOBAVI LOVCEV 5. GENERACIJE IMAJO PREDNOST RUSKE LETALSKE SILE

Rusija je Turčiji pripravljena dobaviti najnovejša bojna letala, vključno z lovcem pete generacije Su-57, je nedavno poročala Zvezna služba za vojaško-tehnično sodelovanje Rusije (FSMTC).

V odgovoru na vprašanje novinarjev o poteku pogajanj o dobavi lovcev Su-35 in Su-57 Turčiji je FSMTC pojasnil, da so pripravljeni nadaljevati pogajanja s turško stranjo o dobavi najnovejših lovskih letal. Turški strokovnjaki poznajo zmogljivosti lovcev, ki jim jih ponuja Rusija.

Po njihovih besedah je turška stran zadovoljna z zmogljivostmi ruskih lovcev Su-35 in Su-57. Dodajajo, da če bo Turčiji v interesu nakup lovcev Su-35, bodo nadaljevali pogajanja o tem, prav tako tudi za najnovejšega ruskega lovca 5. generacije Su-57. Hkrati so poudarili, da bi Rusija lahko že v bližnji prihodnosti Turčiji dobavila lovce Su-35, medtem ko je situacija s Su-57 drugačna. Pri dobavi lovcev 5. generacije je prednostna naloga izvršitev državnega naročila in dobava teh lovcev Ruskim letalskim silam.

Rusko državno podjetje za izvoz orožja Rosoboronexport je že pred meseci napovedalo pripravljenost ponuditi izvozno različico lovca Su-57 strateškim partnerjem, po besedah vodje Alexandra Mikheeva pa so predhodna posvetovanja “s posameznimi državami” že v teku.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki