Rusija načrtuje dodatne radarje, ki zaznajo lovce F-35 in F-22

by Urednik

RUSKA VOJSKA BO Z NOVIMI RADARJI VAROVALA EKSKLUZIVNE EKONOMSKE CONE

Rusija namerava v naslednjih letih za zaščito svojih ekskluzivnih ekonomskih con postaviti  dodatne radarske sisteme podsolnukh-E (sončnica-E), ki so sposobni odkriti tudi »stealth« letala 5. generacije, vključno z ameriškima Lockheed Martin F-35 lightning II in F-22 raptor. Nove radarje podsolnukh-E naj bi že v letu 2017 postavili na skrajnem severu Rusije, ob Baltskem morju in na Krimskem polotoku, poroča časopis Rossiyskaya Gazeta.

Novica o postavitvi novih ruskih superzmogljivih radarskih sistemih podsolnukh-E, ki zaznajo tudi radarsko slabo zaznavna letala (»stealth«) in površinska plovila, prihaja iz ruskega obrambnega ministrstva le nekaj dni po ameriški objavi, da so bojno operativni postali tudi prvi lovci F-35 (nekateri dobro obveščeni analitiki sicer pišejo, da Američanom še vedno ni uspelo povsem odpraviti težav s katapultnimi sedeži). Podrobneje smo o tem pisali v članku USAF razglasil lovca F-35A za “bojno pripravljenega”.

Ruska vojska za zaznavanje letalnikov in površinskih plovil že sedaj uporablja tri najsodobnejše radarske sisteme podsolnukh-E, ki so nameščeni ob Ohotskem morju, Japonskem morju in Kaspijskem morju.

Radarski sistem podsolnukh-E je sposoben zaznati pomorska plovila in letalnike na razdalji do 500 kilometrov na različnih višinah v vidnem polju in pod obzorjem. Po nekaterih podatkih naj bi vsak radar tega tipa lahko hkrati sledil do 300 pomorskih površinskih ciljev oz. do 100 zračnih ciljev. Za delovanje vsake radarske postaje so potrebni le trije vojaki.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki