USAF razglasil lovca F-35A za “bojno pripravljenega”

by Urednik

AMERIŠKI “NEVIDNI” LOVEC F-35 LE POSTAL OPERATIVEN

Lovca pete generacije F-35 lightning II v konvencionalni različici (A) je 2. avgusta 2016 za “bojno pripravljenega” razglasil poveljnik ameriškega Letalskega bojnega poveljstva general Hawk Carlisle.

 Carlisle je pohvalil bojne zmogljivosti letala in potrdil, da je F-35 dosegel vsa ključna merila za dosego začetne operativne zmogljivosti. Po njegovih trditvah so piloti usposobljeni, ravno tako tehnično osebje. Bojno letalo F-35A je usposobljeno za izvajanje neposredne bojne podpore, za onesposabljanje nasprotnikovih položajev in sistemov zračne obrambe v sestavi operativne eskadrilje z 12 do 24 letali. Prav tako je “bojno pripravljena” vsa logistična podpora.

F-35A je zadnja pridobitev Letalskega bojnega poveljstva s katerim naj bi si Ameriške letalske sile (USAF) zagotovile prevlado v zraku v vsakršnih pogojih in okoljih.

Prva enota, ki je dosegla začetno operativno zmogljivost z F-35A, je 34. lovska eskadrilja 388. lovskega polka USAF iz letalske baze Hill. Enota je bila tudi prva, ki je pred približno4 0 leti dosegla začetno operativno zmogljivost s takrat novimi lovci F-16.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

Povezani članki