Rusija: »Naloge specialne operacije prvi dan so v celoti opravljene«

by Urednik

RUSKA VOJSKA SESTRELILA VSAJ 9 UKRAJINSKIH LETALNIKOV

Na ministrstvu za obrambo Ruske federacije je potekal večerni sestanek, na katerem so povzeli rezultate prvega dne posebne vojaške operacije v Ukrajini. Kot je poudaril uradni predstavnik vojaškega resorja Igor Konašenkov, so bile naloge specialne operacije prvi dan v celoti opravljene.

Kot izhaja iz izjave Konašenkova, so ruske oborožene sile prvi dan posebne operacije udarile in onesposobile 83 objektov Ukrajinskih oboroženih sil, vključno z 11 vojaškimi letališči, pomorsko bazo ukrajinske mornarice v Očakovu, štab operacije združenih sil in Nacionalne garde, 18 radarjev zračno-obrambnih sistemov S-300 in buk-M1 ter druge vojaške objekte. Poleg tega sta bila sestreljena dva lovca Su-27 in dva lovska bombnika Su-24 Ukrajinskih letalskih sil, 4 napadalni brezpilotni letali TB2 bayraktar ter en helikopter. Ukrajina je popolnoma izgubila zračno obrambo, razen prenosnih ročnih raketnih sistemov zračne obrambe.
»Vse naloge, ki so bile za ta dan dodeljene skupinam čet oboroženih sil Ruske federacije, so bile uspešno opravljene,« je sklenil Igor Konašenkov.

Zahvaljujoč napadu ruske vojske v Herson je bilo mogoče odblokirati Severnokrimski kanal, odločitev o oskrbi Krima z vodo pa bo sprejeta 25. februarja 2022, potem ko bodo črpališča pripravljena in kanal pregledan. To je omogočilo odblokiranje severnokrimskega kanala in obnovitev oskrbe z vodo na polotoku Krim.

Ko je govoril o dejanjih združbe Ljudske republike Doneck in Lugansk, je Konašenkov dejal, da so enote LDNR prebile obrambo oboroženih sil Ukrajine in napredovale 6 do 8 km v globino. Čete vojska obeh republik je podpiralo rusko topništvo in letala ruskih letalsko-vesoljskih sil.

Na drugi strani pa poveljstvo ukrajinskih oboroženih sil poroča o vsaj petih sestreljenih ruskih letalih in enem helikopterju.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki