Rusija položila kobilice za tri nove jedrske podmornice

by Urednik

RUSIJA NADALJUJE S POSODOBITVIJO FLOTE VOJNE MORNARICE

V Rusiji so ob proslavljanju položili kobilice za tri nove jedrske podmornice in tako proslavili dan mornarice (27. julij 2014). Gre za peto podmornico, nosilko balističnih izstrelkov na jedrski pogon (SSBN)  razreda borei (dolgoruki – projekt 955A) Knjaz Oleg in četrto ter peto jurišno jedrsko podmornico (SSNS) razreda yasen (severodvinsk – projekt 885M) Kabarovsk in Krasnojarsk.

Kot je novinarjem in poročevalcem izjavil namestnik obrambnega ministra Rusije Jurij Borisov v ladjedelnici Sevmash v Severodvinsku, bodo te podmornice zagotavljale varnost Rusije (če bo potrebno) v prihodnjih desetletjih. Slovesnosti se je udeležil tudi namestnik ministrskega predsednika Rusije Dmitrij Rogozin ter poudaril, da bodo podmornice razredov borei in jasen predstavljale jedro Ruske mornarice, ki je zdaj v fazi prenove in pridobivanja novih zmogljivosti. Kot pravi je prepričan, da prisotnost jedrskih zmogljivosti ohladi vnemo vsakega agresorja povsod po svetu.

Predsednik Vladimir Putin in obrambni minister Sergej Šojgu sta obiskala rusko severno floto v Severomorsku, kjer je imel Putin govor na krovu letalonosilke Admiral Kuznjecov in pohvalil dosežke vojne mornarice ter njeno osebje. Putin je imel tudi video konferenco z Mihailom Budničenkom, generalnim direktorjem Sevmacha, ki je zagotovil, da vsi projekti napredujejo po načrtih in skladno z naročili obrambnega ministrstva.

Po načrtih naj bi imela Rusija skupaj osem jedrskih podmornic, nosilk balističnih izstrelkov  razreda borei, pet od teh bodo najsodobnejše različice – projekt 955A. Takšne širitve vojaške pomorske flote ni bile že vse od vrhunca hladen vojne.

Rusija ima v fazi gradnje ali preizkušanja dve s podmornici z balističnimi izstrelki razreda borei – Vladimir Monomah (slednja je zaključila preizkuševalno fazo 25. julija letos) in Knjaz Vladimir, ter dve jurišni jedrski podmornici razreda yasen – Kazan in Novosibirsk. Večina teh podmornic naj bi pripadala Severnomorski floti, v kateri sta dve tretjini ruskih jedrskih podmornic, preostale pa so v Tihomorski floti. V Baltiškem in Črnem morju ruska vojna mornarica nima jedrskih podmornic.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki