Rusija, Srbija in Belorusija začele vojaško vajo “Slovanska bratovščina”

by Urednik

RUSKA VOJSKA NA VAJI Z NOVIMI OKLEPNIKI BMD-4M, RAKUSHKA IN SPRUT

Od 18. do 29. junija 2018 rusko črnomorsko pristanišče Novorossiysk gosti pomembno vojaško vajo “Slovanska bratovščina” (Slovansko bratstvo 2018), na katerih sodelujejo padalske enote iz Rusije, Belorusije in Srbije.

Na manevrih bo Ruska vojska iz južnega vojaškega okrožja sodelovala z vsaj ducat vojaškimi transportnimi letali Il-76MD in prvič tudi najnovejšimi desantnimi oklepnimi vozili BMD-4M, BTR-MDM rakushka ter havbicami sprut-SD. Na vaji sodeluje 700 pripadnikov padalske desantne enote (VDV) Ruske vojske, okoli 50 pripadnikov Specialne brigade Vojske Srbije in 250 beloruskih padalcev.

“Novi elementi vojaške strojne opreme – izvidniška desantna vozila BMD-4M, desantni pehotni oklepniki BTR-MDM rakushka in desantne samovozne havbice 2S25 sprut-SD, ki bodo delovali v enotah zračnih sil, bodo prvič vključeni na rusko -srbsko-beloruskih taktičnih vajah “Slovanska bratovščina” v bližini Novorossijska,” je sporočila tiskovna služba ruskega obrambnega ministrstva.

Vojaški manevri “Slovanska bratovščina” potekajo že četrto leto zapored. Prve so organizirali v Srbiji, druge v Rusiji, nato leta 2017 v Belorusiji, letošnje pa so ponovno v Rusiji. Posebna značilnost teh vojaških vaj je, da ruski, beloruski in srbski vojaki (padalci) sestavljajo mešane enote, v vsakem vodu pa so vojaki iz vseh treh držav.

Pripravil: A. Knific, foto:  YouTube

Povezani članki