Rusija umaknila vojsko, Ukrajina na vzhod pošilja specialne enote

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA POŠILJA OKREPITVE NA SEPARATISTIČNA OBMOČJA

Ruska vojska je v soboto 11. oktobra 2014 sporočila, da je končala vojaške manevre na jugu regije Rostov (ob jugo-vzhodni Ukrajini), od koder se je v domače vojaške baze vrnilo 17.600 ruskih vojakov. Ukrajina pa na drugi strani v regijo Harkov na severovzhodu Ukrajine pošilja pripadnike specialnih sil in še dodatnih 100 oklepnih pehotnih vozil.

Ukrajinske oblasti želijo z novimi vojaki in oklepniki okrepiti varnost na ukrajinsko-ruski meji in si zagotoviti nadzor nad območjem, ki ga zasedajo pro-ruski separatisti. Ukrajinski predsednik Petro Poroshenko je ob tem predlagal, da se oblikuje dve stalni vojaški brigadi v mestih Severodonetsk in Lisichansk na zahodu separatistične regiji Lugansk Vzhodna Ukrajine.

Po poročanju ukrajinskih medijev je Ukrajinska vojska od sklenitve premirja (5. september 2014) s pro-ruskimi separatisti v nemirno regijo Donbas na jugovzhodu države že premestila nekaj sto oklepnih vozil in nekaj tisoč dobro izurjenih vojakov, ki naj bi bili po besedah Yurija Lutsenka, svetovalca ukrajinskega predsednika, veliko bolje izurjeni kot tisti, ki so bili udeleženi v prvih tednih spopadov.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega Varnostnega sveta Andrei Lysenko je povedal, da so premirje v vzhodni Ukrajini organi pregona izkoristili za združitev vojaških sil, organizacijo enot in dokončanje tretje faze mobilizacije.

Rusija pa je na drugi strani meje na ukaz predsednika Vladimirja Putina zaključila vojaške vaje. Putin je ruskemu obrambnemu ministru Sergeju Shoiguju naročil, da se vseh 17.600 vojakov, ki so sodelovali na urjenju, vrne v njihove vojaške baze. Po navedbah ukrajinske strani naj bi prav te enote z artilerijskim obstreljevanjem in dobavami orožja ter oborožitvenih sistemov pomagale pro-ruskim separatistom v spopadih z Ukrajinsko vojsko.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Rusvesna, Mediarnbo

Povezani članki