Rusija uvaja stalno prisotnost podmornic v arktični regiji

by Urednik

RUSKA MORNARICA BO ARKTIKO BRANILA Z NAJSODOBNEJŠIMI PODMORNICAMI

Ruske bojne podmornice so se vrnile v arktično regijo, kjer bodo še okrepile svojo prisotnost v bližnji prihodnosti, je za ruski časopis Krasnaya Zvezda povedal kontraadmiral Viktor Kochemazov, vodja oddelka za bojno usposabljanje Ruske mornarice.

“V prihodnosti načrtujemo še okrepiti našo prisotnost v arktični regiji, kar je stvar nacionalne varnosti države,” je poudaril Kochemazov. V namen obrambe – zavarovanja tega strateškega območja – pod morjem in ledom naj bi se nahajale velike zaloge zemeljskega plina, nafte in rudnin, tu pa načrtujejo tudi strateško plovno pot severoput – namerava Rusija v prihodnjih letih še okrepiti svojo prisotnost v arktični regiji. Kochemazov je ob tem napovedal, da bodo območje ruske podmornice zasedle za stalno.

Po dolgem premoru je Ruska mornarica v Arktičnem oceanu napotila več naprednih jedrskih podmornic, vključno z najnovejšimi jedrskimi balističnimi podmornicami razreda borei in jurišnimi razreda yasen, ki so lahko oborožene z balističnimi izstrelki.

“Skupaj z modernizacijo in gradnjo novih podmornic poteka tudi razvoj sofisticiranih podmorniških sistemov orožja,” je dejal Kochemazov in s tem namignil na izstrelka kalibr in oniks,  ki lahko uničujeta tako morske kot kopenske cilje. Ob tem je dejal, da so nove dizel-električne podmornice razreda varshavyanka in jedrske podmornice od leta 2016 oborožene s torpedi z izboljšanimi taktičnimi in tehničnimi lastnosti.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki