Rusija v Sirijo napotila strateške bombnike Tu-22M3

by Urednik

NAJOBSEŽNEJŠA OPERACIJA RUSKIH LETALSKIH SIL V SIRIJI V ZADNJEM OBDOBJU     

Prvič po objavljenem režimu “tišine” v Siriji so Ruske letalske sile uporabile strateške bombnike dolgega doleta Tu-22M3 v boju proti pripadnikom Islamske države (ISIS / Daesh). Šest bombnikov T-22M3 je v napad  poletelo iz Rusije 12. julija 2016.

Ruski strateški bombniki Tu-22M3 so z izstrelki zrak-zemlja intenzivno raketirali objekte teroristične organizacije Islamska država na področju vzhodno od Palmire, Suhne in Araka, so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva. V napadu so uničili enega glavnih položajev ekstremistov, prav tako pa tudi  tri skladišča orožja in streliva. Po podatkih s terena so uničili tudi tri tanke, štiri bojna oklepna vozila pehote in osem blindiranih vozil.

Po nekaterih poročilih je pospešeno delovanje Ruskih letalskih sil v Siriji posledica dejstva, da  so razmere v okolici Palmire sirskim regularnim silam ušle iz nadzora. Enote Sirske vojske so utrpele nekaj zaporednih porazov v spopadih z ekstremisti Islamske države, ki  so krenili v splošno ofenzivo, zato je bilo potrebno rusko posredovanje. Rusiji naj bi po zatrjevanju (ruskih) izvedencev v danem trenutku uspelo stabilizirati položaj, kar je potem tudi omogočilo sirski vojski prehod v protiofenzivo. Ko pa je Rusija umaknila del svojega letalstva in zmanjšala intenzivnost napadov na teroriste, so ti novonastale okoliščine izrabili za pregrupiranje in prevzeli pobudo.

Zaradi teh neuspehov Sirske vojske naj bi Rusija ponovno povečala intenzivnost letalskih napadov v Siriji, vendar pa prejšnjega osnovnega kontingenta ne bo vrnila v Sirijo.

Po zatrjevanju vira blizu ruskega obrambnega ministrstva, je v času napada na položaje pripadnikov Islamske države v Siriji šest ruskih bombnikov Tu-22M3 oboroženo s po osem izstrelki z bojnimi konicami (skupaj 48 t). Bombniki so vzleteli z letališča v mestu Mazdok (1725 km južno od Moskve), potem pa so preleteli Kaspijsko morje, Iran in Irak. Sicer je Rusija svoje strateško letalstvo prvič v Siriji uporabila sredi novembra 2015, ko je vodstvo varnostnih organov Rusije sporočilo informacijo, da so bili pripadniki Islamske države vmešani v sestrelitev ruskega potniškega letala Airbus A321. V ruskih medijih pa je bilo tudi moč zaslediti vest, da so napadi ruskega strateškega letalstva posledica – maščevanje za nedavno sestrelitev ruskega jurišnega helikopterja pri Palmiri, ki se je končala s smrtjo dveh ruskih pilotov – inštruktorjev (o tem smo poročali v novički VIDEO: ISIS sestrelil ruski/sirski helikopter Mi-35).

Pripadniki Islamske države so 8. julija 2016 med bojnimi delovanji na področju Palmire prebili obrambo sirske armade in krenili v prodor proti zgodovinskemu delu mesta. Ruski helikopterji so tedaj patruljirali v provinci Homs, po sporočilu o prodoru teroristov pa so jih premestili na prvo bojno linijo. Prodor je bil sicer zaustavljen, so pa Rusi izgubili helikopter Mi-35 z obema članoma posadke.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dimitrij Peskov pa je za agencijo Interfaks zatrdil, da so bili napadi ruskega strateškega letalstva  načrtovani že prej. Tako menijo še nekateri ruski izvedenci, ki so mnenja, da ni šlo za maščevanje, pač pa za reševanje globalnih nalog. Torej naj bila to naloga, katere uspešna izpolnitev omogoča sirskim silam nadaljevanje bojnih delovanj po izgubah, ki so jih utrpeli v boju proti pripadnikom Islamske države.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki