VIDEO: ISIS sestrelil ruski/sirski helikopter Mi-35

by Urednik

V STRMOGLAVLJENJU SIRSKEGA HELIKOPTERJA UMRLA 2 RUSKA PILOTA

Militantna skupina Islamska država je 8. julija 2016 v bližini mesta Palmira regiji Homs v Siriji sestrelila vojaški bojno-transportni helikopter Mil Mi-35, pri tem pa sta življenje izgubila ruska pilota helikopterja.

Na posnetku je posneta sestrelitev helikopterja iz družine Mi-24, ki so ga zadeli v rep letalnika. Po zadetku s protiletskim izstrelkom sta pilota izgubila nadzor nad helikopterjem in strmoglavila na tla ter pri tem umrla.

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo sestrelitev in sporočilo, da sta ruska vojaška pilota Ryafagat Khabibulin in Jevgenij Dolgin bila na testnem poletu oboroženega sirskega helikopter Mi-25 v regiji Homs (Sirija).

Vendar pa je iz videoposnetka razvidno, po zapisih vojaških analitikov, da naj bi šlo za vojaški helikopter Mi-35M, ki se od helikopterja Mi-25 (izboljšana različica Mi-24) razlikuje po drugačnem rotorju in repnem rotorju, ki imata nov aerodinamični profil in sta narejena iz steklenih vlaken (manjša teža, večja trdnost). Mi-35 ima manjša stranska krilca (nosilce za oborožitev) in prav tako zmogljivejša turbinska motorja, kar omogoča večjo višino leta ter izboljšano okretnost.

Največja razlika med Mi-24 oz- Mi-25 ter Mi-35 pa je podvozje. Najnovejša različica helikopterja namreč nima uvlečnega pristajalnega podvozja.

Bojni helikopterji Mi-35 so v oborožitvi vojaških sil Rusije, Venezuele, Brazilije in Azerbajdžana, kot kaže “po novem” pa tudi Sirije.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Sestrelitev bojnega helikopterja Mi-24/Mi-35

Povezani članki