Ruska invazija na Ukrajino preložena zaradi (pre)mile zime?

by Urednik

NADALJEVANJE NAPETOSTI MED RUSIJO IN UKRAJINO

Ker Rusija še ni napadla in okupirala Ukrajine, kot že mesece napovedujejo različni ameriški in zahodni vojaško-politični izvedenci, so prav isti eksperti začeli iskati vzroke za ruski nenapad.

Precej mila zima in blatna tla bi lahko zapletla morebitne vojaške aktivnosti, naj bi za New York Times zatrdili visoki uradniki Bidnove administracije. Ukrajina najkasneje do januarja doživlja močne zimske zmrzali, letos pa tla v različnih delih države zaradi blage zime še niso zmrznila. Zamrznjena tla, ki niso ne led ne blato, vojakom, pa tudi težkim vojaškim vozilom in opremi, omogočajo lažje manevriranje. Blato pa lahko povzroči, da težka kolesna vozila izgubijo oprijem in celo gosenična vozila, kot so tanki, lahko obstanejo, če je blato pregloboko. Ameriški uradniki so za New York Times povedali tudi, da so morda ti pogoji odložili rusko invazijo in so blatna tla lahko privedla do tega, da naj bi ruski predsednik Vladimir Putin odložil »načrtovano« kopensko ofenzivo najpozneje do februarja. Dodali pa so, da bo verjetno moral ukrepati pred spomladansko otoplitvijo marca, ko bi se ruska vojska lahko soočila z novo blatno situacijo.

Bidnovi administraciji svetujejo tudi meteorologi, ki spremljajo vremenske razmere v Ukrajini in ocenjujejo, ali so primerne za večjo vojaško ofenzivo proti Ukrajini. Jeffrey Edmonds, nekdanji pripadnik Kopenske vojske ZDA in vojaški analitik Cie, je za spletni medij Insider povedal, da »… blaten teren in stvari takšne narave lahko zapletejo operacije, a nikakor niso ovira. To je sicer zapleten dejavnik, vendar ne tisti, ki preprečuje, da bi se operacija nadaljevala,« je dejal in poudaril, da čeprav navedeno zahteva dodatno načrtovanje, inženiring in logistično podporo, se operacije lahko nadaljujejo. Ameriški vojaški strokovnjak je še dejal, da čeprav so vremenske razmere pomemben dejavnik pri vojaškem načrtovanju, niso edini dejavnik, ki ga je treba upoštevati.

 »Omenjeno dejstvo upočasni operacije, lahko naredi logistiko bolj zapleteno, a to so stvari, za katere se ruski vojaki usposabljajo,« pojasnjuje Edmonds in dodaja, da »… resnično zelo prizadevno delajo pri integraciji svojih inženirskih sredstev v načrtih mobilnosti.«

Edmonds je še dodal, da če namerava Rusija izvesti invazijo, je blato verjetno ne bo ustavilo, ker ruska vojska ve, kaj je potrebno za boj v takšnem okolju. Po ocenah ima Rusija na različnih položajih ob meji z Ukrajino zbranih od 85.000 do 100.000 vojakov. Ameriške obveščevalne službe so pred tem navedle, da namerava Rusija zbrati kar 175.000 vojakov za morebitno invazijo »v začetku leta 2022«.

New York Times je še poročal, da so se premiki ruskih vojakov na obmejno območje upočasnili, v zadnjih tednih pa se število vojakov ni bistveno spremenilo. Na območje pa so premaknjena jurišni helikopterji. Med pogovori med ZDA in Rusijo v Ženevi pred dnevi so ruski uradniki vztrajali, da država ne načrtuje invazije na svojo sosedo. Ameriška stran je dejala, da bi morala Rusija, če želi dokazati, da nima sovražnih načrtov za Ukrajino, » … vrniti vojake v vojašnice ali nam povedati, katere vaje potekajo in kakšen je njihov namen«. Ker ruske sile ustvarjajo nelagodje v bližini Ukrajine in je Moskva večkrat zahtevala varnostne koncesije od ZDA in Nata, kot je prepoved pridružitve Ukrajine Natu in omejevanje Natove širitve na vzhod, so ZDA in Nato zahteve Rusije zavrnila. Po srečanju v Ženevi je visoki uradnik State Departmenta dejal, da » … bomo videli, ali Rusija dejansko razume, da je diplomacija najboljši način za zmanjševanje in deeskalacijo teh napetosti.«

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki