Ruska mornarica načrtuje testiranje raket bulava za september

by Urednik

NOVA TESTIRANJA MEDCELINSKIH BALISTIČNIH RAKET BULAVA

Ruska mornarica namerava ponovno začeti testiranja podmorniških medcelinskih balističnih raket (ICBM) bulava jeseni 2014, je sporočil vir iz Ruske vesoljske agencije, ki je dejal, da bodo prva testiranja “po lanskoletnem neuspešnem začetku raket Bulava okvirno septembra.”

Nove podmorniške balistične rakete bulava bodo izstrelili iz jedrskih podmornic Alexander Nevsky in Vladimir Monomakh razreda borei (projekt 955-A).

Prva podmornica razreda borei imenovana Yury Dolgoruky (K-535) se je pridružila Severni floti Ruske mornarice v januarju 2013, druga podmornica Alexander Nevsky (K-550) pa decembra 2013. Tretjo jedrsko balistično podmornico razreda borei, imenovano Vladimir Monomakh (K-551), že preizkušajo na morju, medtem ko četrto, Knyaz Vladimir, še gradijo v ladjedelnici Sevmash.

Program medcelinskih balističnih raket bulava se je začel že leta 2004, do sedaj pa naj bi izstrelili vsaj 19 raket. Po znanih podatkih naj bi le osem izstrelitev raket šteli za uspešne, preden so program začasno zaustavili v letu 2008. Testiranje podmorniških raket  bulava se je nadaljeval v septembru 2013, vendar lanskoletni testi niso odpravili nekaterih napak.

Pripravil: A. Knific, foto: JSCo PO Sevmash

Ruski delavec obtožen razkrivanja zaupnih informacij o raketah bulava

14/05/2012

Zaposleni v podjetju, ki razvija rakete bulava v regiji Sverdlovsk, je obtožen, da je tujim obveščevalnim službam posredoval zaupne informacije v zvezi s strateško raketno bulava.

Povezani članki