Ruska mornarica z novo letalonosilko že leta 2023?

by Urednik

BO NOVA RUSKA LETALONOSILKA IMELA JEDRSKI ALI KONVENCIONALNI POGON?

Oblikovalec nove ruske letalonosilke razkril nekaj podatkov o novem ruskem razredu letalonosilk, ki bo(do) nadomestila edino rusko letalonosilko Admiral Kuznecov (063).

Rusija že več let razmišlja o izgradnji novih letalonosilk za potrebe Ruske mornarice, ki trenutno operira le z eno letalonosilko – Admiral Kuznecov (063) razreda kuznecov (tudi kreml). Sovjetska zveza je imela ob razpadu leta 1991 dve letalonosilki tega razreda, vendar je letalonosiko Varyag dobila Ukrajina. Slednji so letalonosilko prodali Kitajski, ki jo je posodobila in preimenovala v Liaoning (16). Letalonosilka je operativna od septembra 2012 po več kot 14-ih letih modernizacije.

Za ruske medije je o novih letalonosilkah včeraj spregovoril Sergej Vlasov, generalni direktor projektivnega biroja Nevskoye iz Sankt Petersburga, ki načrtuje nove ruske letalonosilke. Vlasov je v intervjuju dejal, da bi razvoj in izgradnja nove letalonosilke za Rusko mornarico lahko trajala okoli 10, kar bi pomenilo da bi bila letalonosilka operativna po letu 2023. Skupni stroški ruske letalonosilke bodo znašali med 100 in 250 milijard rubljev (2,8-7,1 milijarde USD). Cena bo odvisna predvsem od vrste pogona, ali bo jedrski ali konvencionalni, in oborožitve. Če bo ladja oborožena z različnimi orožji bo njena cena vrtoglavo zrasla, če pa jo bodo oborožili le s sistemi zračne obrambe, bodo stroški manjši, je dejal Vlasov.

Koncept ruske letalonosilke Comrade Stanislav (projekt 1143.8)

Projektivni biro Nevskoye bi lahko oblikoval letalonosilko tako na jedrski pogon ali konvencionalno različico. Slednja bi imela ugrez do 65.000 ton in lahko nosila do 55 letalnikov, jedrska pa ugrez do 85.000 ton in nosila do 70 letal in helikopterjev.

Ob tem je Vlasov dodal, da bo nova letalonosilka služila kot pomorska ploščad zlasti za letalnike 5. generacije (lovce, helikopterje in brezpilotna letala), ki naj bi nadomestili sedanje palubne lovce Su-33.

Sergej Vlasov meni, da Ruska mornarica potrebuje vsaj štiri letalonosilke, dve za Severno floto in dve za Pacifiško floto.

Ruska letalonosilka Admiral Kuznecov 063

Trenutno ima Rusija samo letalonosilko Admiral Kuznecov (Admiral Flota Sovetskovo Soyuza Kuznetsov- Project 11435 Kuznetsov), ki je bila splavljena leta 1985, v uporabi pa je od leta 1991 (popolno operativna l.1995). Njen ugrez je 55.000 ton, nosi več kot 50 letalnikov (Su-33, MiG-29K, Ka-27), na njej pa je približno 1500 članov posadke. Ruska mornarica načrtuje, da naj bi letalonosilko Kuznecov upokojila do leta 2015.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ruska letalonosilka Admiral Kuznecov (063)

Povezani članki