Ruska obveščevalna služba FSB: “Teror na Krimskem polotoku”

by Urednik

RUSI NAJ BI NA KRIMU PREPREČILI VDOR UKRAJINSKIH SABOTERJEV

Buren avgust (2016) na polotoku Krim, kjer so po verziji ruske tajne službe FSB preprečili vrsto terorističnih napadov, ki jih je pripravljala Ukrajina. Odnosi med Moskvo in Kijevom so zaostreni do skrajnosti.

V sredo, 10 avgusta 2016, so se odnosi med Moskvo in Ukrajino drastično zaostrili. Povod za to je bil poskus dveh skupin saboterjev, da se prebijeta na Krimski polotok, kjer je po verziji ruske tajne službe FSB že delovala obsežna obveščevalna mreža, ki je pripravljala odmevne teroristične napade.

V spopadih sta bila ubita dva ruska častnika, še nekaj njunih sodelavcev pa je bilo ranjenih. Predsednik Vladimir Putin je izjavil, da je ukrajinska oblast “prešla na prakso terorja”. Obljubil je, da bodo umrli vojaki deležni ustrezne pozornosti. Po njegovem srečanje “Normandijske četverice”, do katerega bi moralo priti septembra na Kitajskem, nima več nobenega smisla.

Po podatkih FSB sta se na severu Krima zgodila dva oborožena incidenta, v katerih so sodelovali agenti glavnega obveščevalnega oddelka (GUR) Ministrstva za obrambo Ukrajine. Kot so za Kommersant povedali viri v ruski tajni službi, je skupina sedmih oboroženih ljudi, oblečenih v stara kamuflažna oblačila iz sovjetskih časov, v noči na 7. avgust na napihljivih čolnih prečkala Prekopski zaliv in pristala v rajonu Armjansk.

Omenjena skupina je celo uspela minirati obmejne nadzorne točke, nekaj kilometrov od brega pa jih je opazila skupina sodelavcev posebne enote FSB “vimpel”, ki je sodelovala v zapiranju najbolj zapletenega dela meje. Bili so trije, zato so najprej na pomoč poklicali obmejne enote. Še preden so prispeli, se je med pripadniki “Vimpela” in saboterji že vnel spopad, v katerem so bili smrtno ranjeni pripadnik posebne enote ter dva saboterja, pet pa so jih ujeli.

Kommersantovi viri so povedali, da med pridržanimi prevladujejo prebivalci Krima, nekateri med njimi pa so razpolagali z ruskim potnim listom. Ni še znano, ali so ti potni listi pravi ali ponarejeni.

Pridržani so povedali, da sodelujejo z GUR obrambnega ministrstva Ukrajine, kjer so jih tudi usposabljali. Povedali so še, da obstaja več skupin, ki jih je ukrajinska tajna služba poslala na Krim. Po njihovih navedbah so bili cilj napadov turistični objekti na Krimu, ne pa poslopja krimske uprave ali njihovi voditelji.

Načrtovali so več napadov v različnih turističnih mestih, ki ne bi povzročili smrtnih žrtev, pač pa bi zasejali paniko med turisti in “ubili turizem”, kot se je izrazil eden od sogovornikov.

Zadržani so povedali še, da bi jim morala eksplozivne naprave dostaviti druga skupina, ki je izbrala drugo pot. Ko bi prišli na ozemlje Ruske federacije, bi morali eksplozivne naprave ter drugo orožje pustiti v posebej za to namenjenih skrivališčih.

FSB je že pripravljala operacijo, med katero naj bi zadržali tudi to skupino, a se je ta izmuznila. Morda zato, ker so lokalni mediji že poročali o streljanju v rajonu Armjansk, kar jih je morda spodbudilo, da so poniknili. Iskalna akcija je potekala ves 7. avgust, v njej pa so sodelovali celo helikopterji ter brezpilotna letala, vendar ubežnikov niso našli.

Šele v noči na 8. avgust so jih opazili padalci iz 247. desantnega polka ruskih oboroženih sil, ki so bili napoteni na sever Krima za potrebe boja proti terorizmu. Skupino so opazili, ko se je pomikala proti bregu Sivaša, od koder so po morju želeli pobegniti v Ukrajino. Tudi tukaj se je vnel boj, v katerem je bil ubit ruski padalec, več pa jih je bilo ranjenih.

“Na kraju spopadov so odkrili 20 improviziranih eksplozivnih naprav s skupno zmogljivostjo več kot 40 kilogramov, strelivo, posebne sprožilce, protipehotne in magnetne mine ter tudi granate in posebno orožje, s katerim so oborožene posebne enote Oboroženih sil Ukrajine,« so zapisali v uradnem sporočilu tiskovne službe FSB.

Kot cilj diverzantskih in terorističnih akcij so pri FSB navedli »destabilizacijo družbeno-politične situacije na Krimu pred volitvami v Državno dumo in mestne svete.« Kot voditelja pridržanih so identificirali državljana Ukrajine Jevgenija Panova, rojenega leta 1977, ki je sodelavec GUR ukrajinskega ministrstva za obrambo. Po poročanju ukrajinskih medijev je bil rojen v mestu Energodar, v času kijevskega Majdana pa je vodil tamkajšnjo skupino za »samoobrambo«. Od pomladi 2014 se je boril na vzhodu Ukrajine.

Po podatkih FSB so poleg pridržanih na Krimu odkrili tudi obveščevalno mrežo GUR Ministrstva na obrambo Ukrajine. “Pridržani so državljani Ukrajine in Rusije, ki so pomagali pri pripravi terorističnih napadov, kar so tudi priznali,” so sporočili pri FSB.

Ruska vojska na Krimu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je trditve FSB označil za “fantazije” ter “povod za nove grožnje”, predstavnik GUR Ministrstva za obrambo Ukrajine Vadim Skibickij pa je zatrdil, da na Krimu niso pridržali njegovih uslužbencev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil, da bo zagotovil varnost prebivalcev Krima ter infrastrukture polotoka, zaradi česar so na Krimu močno poostrili varnostne ukrepe. Po podatkih Kommersanta so na sever Krima napotili dodatne vojaške enote in tehniko.

Putin je dal jasno vedeti, da gre za nujen ukrep, saj je Ukrajina “prešla na teror.” V tem kontekstu Putin razume tudi nedavni poskus atentata na vodjo samooklicane Luganske narodne republike Igorja Plotnickega.

Zaradi vseh omenjenih razlogov je Putin poudaril, da nima smisla organizirati srečanja “Normandijske četverice” (Rusija, Ukrajina, Francija, Nemčija), ki bi moralo septembra potekati na Kitajskem. Organizatorji so upali, da bo  srečanje pospešilo uresničevanje mirovnih sporazumov iz Minska za rešitev spora v Donbasu. (Članek je prenesel ruski spletni portal RBTH, najprej pa je bil objavljen v  Kommersantu)

Ukrajinska vojska na meji s Krimom ter v Donbasu v stanju bojne pripravljenosti

Odločitev je ukrajinski predsednik Petro Porošenko sprejel po sestanku z vodstvom ukrajinskih varnostnih služb. Kot poroča ruski spletni portal  RIA Novosti je Porošenko svojo odločitev objavil kar na Twitterju. Pojasnil je, da so v povišani bojni pripravljenosti vsi pripadniki vseh ukrajinskih varnostnih služb na meji s Krimom ter v Donbasu.

Odločitev je povezana z objavo ruske tajne službe FSB, da so na Krimu preprečili več terorističnih napadov, za katere so s prstom pokazali na ukrajinske tajne službe. Tako na Krimu kot na meji z Ukrajino so ruske varnostne službe zato že okrepile varnostne ukrepe.

“Ali vidite, kakšno pot so ubrale ukrajinske oblasti? Pot terorja! Isto pot, ki so jo izbrale za svoje sonarodnjake na vzhodu države, zdaj poskušajo uveljaviti tudi pri nas. Prepričan sem, da ne gre za njihove odločitve – za vsem tem stoji State Department, sicer si ukrajinski uradniki ne bi upali česa takšnega,“ je za televizijsko postajo Rossija 24 izjavil premier Krima Sergej Aksionov.

Ukrajinski predsednik Porošenko je, po posredovanju zahodnih voditeljev, medtem že poklical ruskega predsednika Putina, v pogovorih pa so sodelovali tudi voditelji Francije, Nemčije, ZDA in Evropske unije, ki so skušali umiriti strasti med Ukrajino ter Rusijo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum, YouTube

letalski-miting-airpower-2016-banner

 

 

Povezani članki