Ruska oprema »ratnik-2« do konca leta, »ratnik-3« v letu 2025

by Urednik

RUSIJA BO SVOJE VOJAKE OPREMILA Z NOVIM KOMPLETOM VOJAŠKE OPREME

Ruska vojska bo še pred koncem letošnjega leta (2016) dobila 80.000 kompletov vojaške opreme »ratnik-2« (bojevnik – vojak prihodnosti), je na tiskovni konferenci novinarjem v Moskvi povedal poveljnik Ruske kopenske vojske, generalpolkovnik  Oleg Saljukov.

Komplet ratnik-2 sestavlja 40 delov opreme, vključno s pancirnim jopičem, optično in komunikacijsko opremo ter navigacijskimi napravami, prav tako pa tudi komplet za preživetje.

Kot je izjavil generalpolkovnik Saljukov, razvijajo že tretjo generacijo opreme »ratnik-3«, ki naj bi po njegovih trditvah presegala podobno opremo, kakršno poznajo in uporabljajo na zahodu, za uporabo pa naj bi bila pripravljena v letu 2025. To opremo naj bi ruski vojaki lahko uporabljali tudi na Arktiki.

Ratnik-2 naj bi povečal vojakovo bojno učinkovitost, nudil večje možnosti preživetja, tehtal pa vsega 20 kg – skoraj polovico manj, kot predhodne izvedenke.

Tretja generacija opreme – ratnik-3 – pa bo vključevala tudi različna biomehenska orodja vključno z eksoskeletonom. Ruski vojaški inženirji razvijajo unificirane bojne podsisteme s pomočjo katerih lahko vojak kot sistem deluje tudi individualno. Vojak prihodnosti bo neprekinjeno v komunikacijskem stiku z ostalimi elementi in bo neprekinjeno sprejemal posodobljene podatke o položaju in taktičnih delovanjih nasprotnika, kar mu bo omogočalo, da bo deloval kot “intelektualni bojni stroj”.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Bojevnik – 2 (ratnik – 2) bo dobil novo maskirno uniformo

Naslednja generacija bojne opreme »ratnik-2«, ki naj bi zamenjala v letu 2014 uvedeno opremo ruskih vojakov »ratnik-1«, bo verjetno dobila novo maskirno uniformo, ki bo drugačne barve.

Za rusko bojno opremo “ratnik” se zanimajo Irak, Pakistan in Kuvajt

Ruska obrambna podjetja so na mednarodnem obrambnem sejmu IDEX 2015, predstavili tudi izvozno različico najmodernejše bojne ruske opreme “ratnik”.

Povezani članki