Ruska podmornica Perm prva s hipersoničmimi manevrirnimi raketami cirkon …

by Urednik

… OBOROŽENA ŽE OD SAMEGA ZAČETKA 

Prva ruska podmornica, ki bo lahko že v osnovi oborožena z nadzvočnimi manevrirnimi raketami cirkon (3M22 tsirkon, NATO: SS-N-33), bo jedrska podmornica Perm iz projekta 885M (razreda yasen-M) spremenjene zasnove, je za ruski TASS razkril vir iz  ruskega vojaškega industrijskega kompleksa.

Trenutno Sevmash (del Združene ladjedelniške korporacije) gradi šest jedrskih podmornic projekta 885M, podmornici Severodvinsk in Kazan sta že v službi Ruske mornarice, podmornica Novosibirsk pa je sredi testiranj. Podmornica Perm, ki je šesta od skupno devetih načrtovanih, je sredi izgradnje in naj bi bila predana podmorničarjem v letu 2025.

Ruska obrambna industrija je z razvojem in začetkom uporabe novih ladijskih in podmorniških raket cirkon (3M22 tsirkon) izenačila moč Ruske vojne mornarice z ameriško – US Navy. Nadzvočna manevrirna raketa 3M22 cirkon, ki preseže šestkratno hitrost zvoka in ima doseg med 400 ter 950 km, ruski pomorski vojni floti omogoča uničiti skorajda vse ladje, veliko nevarnost pa predstavlja celo za ameriške letalonosilke. Raketo lahko izstrelijo tako na kopenske kot pomorske cilje.

Z raketami cirkon je Ruska mornarica že oborožila križarki Admiral Nakhimov in Pyotr Veliki, nekatere korvete projekta 20380 (razreda Steregushchiy), fregate projekta 22350 (razreda Admiral Gorshkov) in podmornice projekta 885 (razreda yasen).

Pripravil: A. Knific, foto: Naval News

 

Povezani članki