Ruske letalske sile dobile 16 lovcev MiG-29SMT

by Urednik

NOVI FULCRUMI-E DO PRIHODA LOVCEV MIG-35

Ruske vojaške letalske sile (Voyenno-Vozdushnye Sily Rossii) so prejele prvo serijo 16-ih lovcev MiG-29SMT, ki so jih naročili v aprilu 2014, je sporočila korporacija MiG (Mikojan i Gurevič) v začetku januarja 2016.

Teh 16 lovcev MiG-29 fulcrum-E predstavlja vmesno rešitev, s katero bodo nadomestili zaradi večkratnih odlogov proizvodnje nedobavljene lovce MiG-35. Verjetno gre za 14 enosedih MiG-29SMT in 2 dvosedežna vadbena MiG-29UB. Prvega novega fulcruma so dobavili konec decembra 2015 v letalsko bazo Astrahan v Privolzhyu, kjer je nameščeno poveljstvo  116. vadbenega letalskega bojnega centra. V poročilu proizvajalca RSK MiG sicer niso navedli tega centra, vendar so dobavo prepoznali po decembrskih posnetkih iz tega centra (najmanj dveh MiG-29SMT ali celo štirih letal ob enem dvosedem MiG-29UB), pri proizvajalcu pa so navedli, da so vseh 16 letal dobavili do konca decembra 2015.

Rusija ima tako operativnih skupaj 28 lovcev MiG-29SMT »fulcrum-E«, čeprav jih letalske sile dejansko niso naročile. Gre za »preusmerjene« lovce iz alžirskega kontingenta  – Alžirija jih je naročila skupaj 36, ki pa jih je slednja zavrnila zaradi različnih pomanjkljivosti in (ne)kakovosti. Imajo pa ti fulcrumi (za razliko od naročenih za Alžirijo) vgrajene sisteme za elektronsko bojevanje (kot poroča korporacija MiG).

Na pogled se MiG-29SMT razlikuje od predhodnikov po podaljšanem hrbtnem delu (pred tem je bilo to podaljšanje opazno že na verziji MiG-29S), vanj pa so namestili dodatno gorivo. Slednje je letalu podvojilo  bojni radij na 1550 km. To različico so sprva ponudili kot nadgradnjo za nekdanji različici MiG-29 9.12 in 9.13, opremljeno s številnimi elektronskimi in sistemskimi izboljšavami družine lovcev MiG-29M (M – modernizirani), ne pa tudi z novo zgradbo trupa iz aluminij-litijeve zlitine različice 9.15.

Pripravil: B. Knific, foto: airforce.ru

Povezani članki