Ruske specialne enote dobile polavtomatske pištole MP-443 grach

by Urednik

MP-443 GRACH BO ZAMENJALA PIŠTOLO MAKAROV MP (9MM)

Specialne enote Ruske vojske iz Centralnega vojaške okrožja in iz Sibirije so prejele nove polavtomatske pištole MP-443 grach kalibra 9mm, ki jih proizvaja proizvajalec Izhevsk, ki je od avgusta leta 2013 del Koncerna Kalašnikov. Pištolo MP-443 grach je zasnoval Vladimir Yarygin, v Ruski vojski pa bo zamenjala polavtomatsko pištolo Makarov PM (9mm).

Pištolo pod oznako “grach” (poljska vrana, lat. Corvus frugilegus) so začeli  razvijati za potrebe ruskih vojakov v letu 1993. Leta 2003 je bila po testiranjih sprejeta pod oznako PYa kot standardno osebno orožje za vse veje Ruske vojske in kazenskega pregona poleg pištol Makarov PM, GSh-18, in SPS.

Od leta 2008 so bile pištole PYa na voljo le v majhnem številu izbranim posebnim enotam Ruske vojske, verjetno tistim na Severnem Kavkazu. V oktobru 2008 je ruski minister za notranje zadeve izjavil, da bodo ruske policiste opremili prav s pištolami MP-443 grach, kar pa se zaradi finančnih težav in veliko cenejše pištola Makarov MP (velika proizvodnja) ni zgodilo.

Masovna proizvodnja polavtomatskih pištol MP-443 grach se je začela šele v letu 2011, prve serije pa so prejeli častniki Zahodnega vojaškega okrožja Ruske vojske v letu 2012. Pripadniki specialnih enot Ruske vojske iz Centralnega vojaške okrožja v regiji Samara in iz Sibirije pa so nove pištole začeli dobivati v začetku leta 2015.

Pripravil: A. Knific, foto: Vitaly V. Kuzmin, Military Photos

 

Knjiga Enciklopedija orožja

Povezani članki