Ruski bombnik 5. generacije (PAK-DA) ne bo hitrejši od zvoka

by Urednik

Ruski bombnik 5. generacije (PAK-DA) ne bo hitrejši od zvoka

Ruske letalske sile so odobrile projekt bodočega letala za dolge razdalje – bombnika pete generacije(PAK-DA), ki bo nadomestil sedanje Tu-95MS in Tu-160, ki lahko uporabljajo jedrsko orožje.

Medtem ko so vsi pričakovali izjemno hitro letal, namestnik predsednika vlade Dmitrij Rogozin je govoril celo o hitrosti bodočega bombnika do 6000 km / h, je Ruska vojska izmed več možnosti izbrala nevidnega bombnika, ki bo letel pod hitrostjo zvoka.

Vir v Ruskih letalskih silah je za časopis Izvestia povedal, da je projekt dobil Tupolev z letalom s shemo “leteče krilo”, ki zaradi velikega razpona kril in oblikovne značilnosti ne more premagati hitrost zvoka, vendar pa bo radarsko neviden.

Razpis za projekt novega bombnika 5. generacije (PAK-DA) je bil objavljen v začetku lanskega leta, na njem pa je poleg podjetja Tupoljev sodelovalo še več konstruktorskih birojev. Predstavili so tako nadzvočne bombnike in enega hipersoničnega, vendar je bila odločitev sprejeta v korist radarske nevidnosti.

Omeniti je treba, da je v sredini februarja Rogozin dejal, da mora biti PAK DA hipersoničen bombnik. Po njegovih besedah Rusija ne potrebuje takega bombnika kot je ameriškiB-2, temveč letalo s hitrostjo nad 5 machov, kar je približno 6.000 km / h.

Vendar pa načrti Rogozina niso vzdržali zakonov fizike. Vir v letalski industriji je dejal, da mora biti letalo za hipersonične hitrosti popolne aerodinamične oblike, z zaobljenimi linijami, s tem pa ne bi moglo biti radarsko nevidno.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki