“Ruski helikopterji” so Republiki Srbski dostavili helikopter ansat

by Urednik

NAJNOVEJŠI MEDICINSKI RUSKI HELIKOPTER DOBAVLJEN V BIH

Podjetje Ruski helikopterji (del državne korporacije Rostech) je izročilo prvi helikopter ansat (v MEDEVAC izvedbi) evropskemu kupcu. Novi upravljavec helikopterja z medicinsko opremo je Ministrstvo za notranje zadeve Republike Srbske (ena od dveh entitet v Bosni in Hercegovini).

To je prvi helikopter ansat od skupaj treh za Republiko Srbsko. V kabini je prostor za prevoz poškodovanih – bolnikov in dva sedeža za zdravnike. Medicinska oprema vključuje sistem za umetno prezračevanje pljuč, tele-EKG, ki omogoča sprotno spremljanje srčne aktivnosti in drugo opremo za evakuacijo pacientov. V kompletu je tudi pet sedežev, ki jih je mogoče namestiti namesto medicinskega modula, v tem primeru lahko helikopter prevaža sedem potnikov. Vgrajen ima tudi sistem za aktivno blaženje vibracij.

»Ta dobava priča o konkurenčnosti helikopterja ansat na evropskem trgu in vidimo možnosti za nova naročila. Prepričan sem, da bodo evropski operaterji cenili ugodno ceno delovanja helikopterja, njegovo vsestranskost in zanesljivost. Še dva helikopterja ansat bosta predana Republiki Srbski za potrebe policije v letih 2021 in 2022. Dodatno bosta opremljena tudi z reflektorji, vitlom in zunanjim pasom,« je pojasnil izvršni direktor podjetja Ruski helikopterji Andrej Boginski.

V okviru pogodbe o dobavi treh helikopterjev za Republiko Srbsko so bili v Letalskem centru za usposabljanje proizvajalca helikopterjev v Kazanu usposobljeni trije tehniki in dva pilota Republike Srbske. Načrtujejo, da bo Izobraževalni center v prihodnosti izvedel etapno usposabljanje letalskega in tehničnega osebja hkrati z dobavo helikopterjev – v naslednjih dveh letih bodo usposobili še štiri pilote in šest tehnikov. Ansat je lahek dvomotorni večnamenski helikopter, katerega serijska proizvodnja se je začela v tovarni helikopterjev v Kazanu. Konstrukcija helikopterja omogoča njegovo hitro preoblikovanje v tovorno in potniško različico z možnostjo prevoza do sedmih ljudi. Ansat  je certificiran za uporabo v temperaturnem območju od -45 do +50 stopinj Celzija, pa tudi za delo v visokogorju.

Pripravil: B. Knific, foto: Ruski helikopterji

 

Povezani članki