Ruski lovec Su-75 šahmat predstavljen v Dubaju

by Urednik

PRVA PREDSTAVITEV LOVCA SU-75 ŠAHMAT V TUJINI

Maketo ruskega enomotornega lovca Su-75 šahmat s tovornim letalom An-124 “Ruslan” prepeljali v Združene arabske emirate (ZAE) za njegovo predstavitev na letalski prireditvi Dubai Airshow, so sporočili iz ruske državne tehnološke korporacije Rostec.

Rusija bo lovca Su-75 šahmat tako prvič predstavila v tujini. Predvidena je serija predstavitev za zaprtimi vrati in pa tudi javnih predstavitev s sodelovanjem medijev, so sporočili iz Rosteca. Generalni direktor ruskega državnega izvoznika orožja Rosoboronexport (v okviru Rosteca) Aleksander Mihejev je konec oktobra za TASS povedal, da so potencialni tuji kupci pokazali povečano zanimanje za najsodobnejši enomotornega prikritega taktičnega lovca  pete generacije šahmat.

Po novem letalu je bilo izraženo povpraševanje na nekaterih trgih orožja, letalske sile držav v Južni Ameriki pa so izrazile zanimanje za tovrstna letala, je dejal. Ruska državna tehnološka korporacija Rostec je letalo prvič predstavila na mednarodnem letalskem sejmu MAKS-2021 v moskovskem predmestju Žukovski konec letošnjega  julija.

Novo letalo, ki ga pri Rostecu razvijajo na lastno pobudo, je enomotorna izpeljanka lovca pete generacije Su-57. Novi enomotorni lovec temelji na tehnologiji prikritosti in bo opremljen z notranjimi jaški za oborožitev zrak-zrak in zrak-zemlja. Lovec bo imel več kot 7 ton nosilnosti in bo sposoben zadeti do šest tarč hkrati. Šahmat bo po napovedih konstruktorjev vključeval najnovejše sisteme, vključno s konfiguracijo odprte arhitekture, ki bo ustrezala zahtevam naročnika, in tehnologijo umetne inteligence.

Zanimivo bo spremljati nadaljnji razvoj tega lovca, ki bi res lahko našel kupce iz vrst tistih držav, ki si ne morejo privoščiti izjemno dragih letal pete generacije in tudi bojnih letal  generacije 4 +. Zagotovo bi prodaja na tuje pomenila tudi pomemben uspeh za rusko letalsko industrijo, ki se ubada s premajhnimi naročili in dolgim ter precej neobetavnim razvojem (predvsem novih motorjev) za dvomotorno letalo pete generacije Su-57, ki bo prišel v operativno rabo dve desetletji za analognim ameriškim lovcem pete generacije F-22 raptor (uveden 2005) in  desetletje za enomotornim prikritim bojnim letalom F-35 (2015).

Rusijo v tem smislu že prehiteva Kitajska, na dobri poti pa sta tudi evropski skupini držav okoli projektov bojnih letala šeste generacije tempest (pod vodstvom Velike Britanije) in francosko- nemškim projektom prikritega letala šeste generacija FCAS. Kot kaže Rusiji bolj kot česarkoli drugega pri razvoju letala pete generacije primanjkuje finančnih sredstev ter uvajanja novih tehnologij, pa tudi naročil iz tujine. Položaj je precej podoben tistemu na prelomu v novo tisočletje, ko je ruska letalska industrija dobesedno razpadala in jo je rešil projekt izjemno manevrsko zmogljivega težkega lovca Su-30. Takrat sta namreč Kitajska in Indija z obsežnimi naročili teh bojnih  letal (in nasploh izvedenk družine Suhojevih Su-27) reševala rusko letalsko (predvsem vojaško – manj pa civilno) industrijo.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki