Ruski radar struna-1 odkrije ameriška ”nevidna” lovca F-22 in F-35!?

by Urednik

RUSIJA RAZVIJA SISTEME ZA ODKRIVANJE BOJNIH LETAL 5. GENERACIJE

Ameriški spletni portal National Interest se je razpisal o ruskem odgovoru na stealth – radarsko ”nevidno” tehnologijo, ki jo predstavljata ameriška lovca F-22 raptor in F-35 lightning II (in pa seveda bombnik B-2 spirit).

Rusija naj bi že razvijala/uporabljala sistem struna-1, ki je učinkovit proti ”radarski nevidnosti” letal in bo tako ameriška večnamenska bojna letala pete generacije ”spremenil v staro železo”.

Kot piše ameriški spletni portal, gre za bistatični radarski sistem struna-1, ki se od večine radarjev razlikuje po tem, da ima oddajnik in sprejemnik nameščen na različnih lokacijah. Tako je radar občutljivejši in to mu omogoča spremljanje objektov, pri katerih izdelavi so uporabili tehnologije slabe radarske zaznavnosti (stealth) in so za običajne radarje neopazni.

Struna-1 ”ignorira” protiradarske površine, ki razsipajo radarske valove, kar sistemu omogoča zaznavanje ne samo ”nevidnih letal”, pač pa tudi drugih objektov, kot so na primer manevrirne rakete in podobno. Radarski sistem struna-1 naj bi potreboval, kot tudi oddajal manjšo količino energije, kar pomeni, da je manj ranljiv, ko ga napada protiradarsko orožje (npr. rakete, ki sledijo viru radarskega sevanja). Sistem naj bi bil precej učinkovit tudi za odkrivanje in lociranje nizkoletečih ciljev, največja višina za odkrivanje ciljev s tem sistemom pa je 7000 m.

Čeprav bistatični radar struna-1 ne predstavlja univerzalne rešitve za odkrivanje ”nevidnih letal”, kljub temu pomeni resno grožnjo za letalstvo zveze Nato. V kombinaciji z drugimi sodobnimi radarskimi sistemi lahko struna-1 nasprotniku nudi ključne informacije o lokaciji in gibanju ”nevidnih” letal.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki