Ruski Su-35 nevaren ameriškim lovcem 4. generacije

by Urednik

ZDA ZAOSTAJAJO PRI TEHNOLOŠKI NAPREDNOSTI LETAL 4. GENERACIJE

Ruski lovci Suhoj Su-35 predstavljajo veliko nevarnost za vse zahodne lovce, težave v zračnem spopadu pa bi lahko imela tudi ameriška bojna letala 5. generacije (F-22 in F-35), piše ameriški spletni portal The National Interest.

Resnega nasprotnika temu letalu predstavlja samo lovec 5. generacije F-22 raptor, uspešno pa se mu ne bo mogel zoperstaviti niti drugi ameriški lovec pete generacije – F-35 (JSF). Slednji bi mu lahko pariral zgolj v primeru, če bi pilot F-35 kar v največji meri izkoristil vse prednosti tehnologije slabe radarske opaznosti (nevidnosti – stealth) in sklop elektronske opreme za elektronsko bojevanje.

Vsa ameriška letala 4. generacije, kot so npr. najštevilčnejši lovci F-16, zaostajajo po številnih lastnostih in zmogljivostih. F-16 tako na primer (razen zadnje generacije F-16E/F) večinoma nimajo zmogljivih radarjev z rešetkasto anteno z aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA), saj so zaradi zmanjševanja sredstev vojaškega proračuna ZDA omejili program posodobitve ostalih lovcev.

Prav tako ne more lovec F-16 izstreljevati raket z višine niti pri hitrosti, s katero jih lahko izstreljuje lovec 4. generacije F-15 eagle. Letalo torej, ki ga je moč primerjati s Su-35. Pri »srečanju« z lovcem Su-35 bi se lahko F-16 zanašal zgolj na vrhunsko profesionalno izurjenost pilota v upravljanju tega letala.

Kot navaja The National Interest, so lovci Su-35 izredno zmogljiva bojna letala, ki jim lovci četrte generacije letal Ameriških letalskih sil (USAF) tehnološko nikakor niso kos, česar prej ni bilo, saj so bile ZDA stalno v tehnološki prednosti. ZDA naj bi tako morale investirati v razvoj nove generacije bojnih letal, ki bi v najkrajšem času lahko zamenjali obstoječa bojna letala.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Manevrirne sposobnosti lovca Su-35

Povezani članki