Ruski vojaški poveljnik “zločinsko malomaren”

by Urednik

NAPETOSTI ZARADI NEUSPEHOV OFENZIVE V UKRAJINI

Nekdanji poveljnik proruskih sil na vzhodu Ukrajine je v konec tedna obtožil ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja “zločinske malomarnosti” v zvezi z obotavljajočo vojaško akcijo Moskve v Ukrajini.

“Sergeja Šojguja neposredno obtožujem vsaj kriminalne malomarnosti,” je Igor Girkin dejal v video intervjuju, objavljenem na njegovem kanalu Telegram. “Nimam razlogov, da bi ga obtožil izdaje, vendar izražam sum.”

Kremelj se ni takoj odzval na prošnjo, da bi komentiral Girkinov izbruh – enega najmočnejših javnih napadov na rusko vojaško vodstvo doslej s strani uglednega jastreba, ki si prizadeva za intenzivnejšo kampanjo v Ukrajini. Kljub ponavljajočim se ruskim spodrsljajem in velikim izgubam ljudi in opreme med že več kot 80-dnevno invazijo Putin ni pokazal nobenih znakov, da bi se distanciral od Šojguja. Minister je 9. maja zelo vidno vlogo na komemoracijah na Rdečem trgu ob 77. obletnici zmage nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni. Girkina, ki je znan tudi pod ruskim psevdonim Strelkov za “strelec”, je nizozemsko tožilstvo obtožilo krivega za umore zaradi njegove domnevne vloge pri sestrelitvi letala Malaysian Airlines MH17 nad Ukrajino leta 2014.

Girkin pa je postal odkrit kritik vodenja vojne Rusije v Ukrajini v zadnjih tednih, češ da bi jo Rusija brez nove strategije in več vojaške sile (vojakov) lahko izgubila. Ukrajinci sicer poročajo , da so prejšnji teden odgnale ruske sile iz okolice mesta Harkov na vzhodu in pripravljajo protiofenzivo, ki bi lahko pomenila premik v zagonu vojne. Potem ko v prvi fazi vojaške operacije, Rusija jo imenuje “posebna vojaška operacija”, niso uspelo zavzeti prestolnice Kijev, so se ruske sile ponovno osredotočile na vzhodno regijo Donbas in južno mesto Mariupol.

Nekdanji kremeljski plačanec Marat Gabidulin je ta teden za Reuters povedal, da so ruske čete slabo pripravljene na vojno v Ukrajini.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki