Rusko letalo bajkal bo dobilo tudi električni pogon

by Urednik

V RUSIJI PRIPRAVLJAJO ELEKTRIČNE MOTORJE ZA LAHKA VEČNAMENSKA LETALA

Večnamensko letalo LMS-901 bajkal (baikal), ki ga razvijajo kot zamenjavo za zastarele enomotorne dvokrilce An-2, nameravajo opremiti tudi z električnimi motorji, je napovedal vodja ruskega Ministrstva za industrijo in trgovino Denis Manturov na Mednarodnem letalsko-vesoljskem salonu MAKS-2021 v Žukovskem.

“Letalo bajkal načrtujemo opremiti z električnim motorjem,” je novinarjem povedal Manturov in dodal, da naj bi dobave letal stekle v letu 2023.

Že decembra 2020 je izvršni direktor agencije AviaPort Oleg Panteleev dejal, da je ena ključnih težav letala An-2 ta, da kot gorivo uporablja letalski bencin. Bajkal, ki se pripravlja za zamenjavo, deluje na letalski kerozin, je opozoril strokovnjak, kot kaže pa bodo šli Rusi še naprej in v nova letala bajkal dodali tudi možnost vgradnje električnega motorja.

Lahko večnamensko letalo LMS-901 bajkal bo namenjeno za lokalnemu letalskemu prevozu v okviru razvojnega programa regionalnega letalstva in naj bi nadomestilo zastarele enomotorne dvokrilce An-2 koruznik. Ena od glavnih uvedenih novosti tega letala je modularnost platforme, ki bo omogočila prilagajanje letala glede na namen: za prevoz potnikov (do 9 sedežev) in tovora, le tovora, za nadzor in spremljanje, za naloge iskanja in reševanja in škropljenje/gašenje. Načrtovalci pa poudarek namenjajo tudi delovanju letala v razmerah na daljnem severu. V ta namen so konstruktorji veliko pozornosti namenili težavam, povezanim z nastajanjem ledu na površinah letala in razvoju sistema za razleditev.

Ker se je program nadomestnega letala za An-2 neskončno vlekel, je moral konstrukcijo nadomestnega letala bajkal s posebnim dekretom ukazati kar ruski predsednik Putin. An-2 je bilo vsenamensko in izredno uporabno letalo, zelo trdoživo in je omogočalo povezovanje ruskih krajev, mest in vasi, ki so bila brez ustrezne cestne in železniške infrastrukture. Uporabljali so ga v kmetijstvu, za prevoz ljudi, poljščin in živali na prodajne trge, metanje padalcev, na Hrvaškem med domovinsko vojno pa celo za odmetavanje bomb in plinskih jeklenk … V Sloveniji so po osamosvojitvi delovala tri letala An-2, dva v Lescah zasebni lasti pilota Silva Orožima in tretji v lasti aerokluba ŠOLT (ki se je žal zrušilo, posadka pa končala nesrečno).

Dvomi, ali bo letalo, nastalo po predsednikovem dekretu, lahko nadomestilo dobrega, starega Tončka, so povsem na mestu, kajti razmere so se spremenile tudi v Rusiji, kjer se je izboljšala infrastruktura. Na zahodu je letal, ki opravljajo podobno funkcijo, cela vrsta, v ospredju pa so Cessnini caravani in pa Pilatusovi PC-6, ki pristajajo na nepripravljenih stezah, vzletno-pristajalne steze pa so izjemno kratke – v doloženih primerih zadostuje za vzlet/pristanek le nekaj deset metrov. Resda pa obe omenjeni letalu poganjajo večni in zmogljivi turbopropelerski motorji P/W PT6.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki