Saab predstavil koncept ”agresorskega” lovca gripen

by Urednik

ŠVEDSKI LOVEC GRIPEN AGRESOR ZA BOJNE TRENAŽE

Švedsko podjetje Saab je na nedavnem sejmu DSEI v Londonu razstavil maketo novega ”agresorskega” gripna v pravem merilu, ki so mu na rep narisali zanimivo sliko z orlom in vikingom.

Saab bo namreč z različico lovca JAS-39 gripen C ”agresor” konkuriral na razpisu ZDA in Velike Britanije za lovsko letalo, namenjeno urjenju ameriških in britanskih pilotov (v okviru programov UK Air Support to Defence Operational Training – ASDOT – in   US Adversarial Air – AdAir).

Agresorski gripen je novozgrajeni JAS-39 gripen C, ki so mu odstranili ofenzivne oborožitvene zmogljivosti (vključno z vgrajenim topom). Švedi ponujajo lovca gripen v enosedi različici C, na zahtevo kupcev pa lahko ponudijo tudi dvosedega gripna D. Kot pravijo predstavniki Saaba, gre za novega člana družine gripen, ki jo sestavljajo modeli serije E ( E, F in M) ter model C (ki ima v dvosedi izvedenki oznako D).

Pri Saabu vidijo precejšnje možnosti za prodor s tem modelom agresorskega gripna, kajti obstoječa letala, namenjena tovrstnemu (bojnemu) urjenju, ne dosegajo tehnoloških zmogljivosti sodobnih bojnih letal. Med slednje sodijo bojne zmogljivosti  pri nadzvočnih hitrostih, slaba (radarska) zaznavnost, zmogljivosti za boj preko vidnega obzorja, fuzija senzorjev, radar z aktivno elektronsko rešetko, pa tudi najsodobnejša oprema za elektronski boj in podatkovne zveze. Tehnološki primanjkljaj po mnenju Saaobovih vodilnih mož vodi do t.i. ”negativnega urjenja”, kar pa bi bilo moč preseči prav z najnovejšim ”agresorskim gripnom”.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki