Satelitski posnetki razkrivajo prisotnost turških F-16 v Azerbajdžanu

by Urednik

TURČIJA OBTOŽENA SESTRELITVE ARMENSKEGA LETALA Z LOVCEM F-16

Satelitski posnetki Mednarodnega letališča Ganja v Azerbajdžanu razkrivajo prisotnost najmanj dveh turških lovcev F-16 in transportnega letala CN-235, ki so bili v času snemanja parkirani na letališki ploščadi.

Christiaan Triebert, novinar ekipe za vizualne preiskave pri New York Timesu, je na Twitterju objavil satelitski posnetek z dne 3. oktobra 2020, na katerem sta par turških F-16 in transportno CN-235 na Mednarodnem letališču Ganja v Azerbajdžanu.

Ob tem je zapisal, da z lovskima letaloma verjetno upravljajo Turške letalske sile, kot verjetno tudi s transportnim letalom CN-235. Dodal je tudi, da so primerjali približne mere in vizualne značilnosti (krila, barva itd.) različnih letal, vključno s tistimi, ki jih upravljajo Azerbajdžanske letalske sile in da se najbolj ujemajo s turškimi F-16.

Vendar je Triebert opozoril, da čeprav je analiza satelitskih posnetkov lahko potrdila prisotnost turških F-16 v Azerbajdžanu, to še zdaleč ni dokaz, da je eno od teh lovskih letal 29. septembra sestrelilo armensko letalo Su-25, kot je zatrdil armenski obrambni minister.

Pripravil: A. Knific, foto: Twiiter Christiaan Triebert

Povezani članki