Savdska Arabija prodaja 79 presežnih lovcev F-5 tiger II

by Urednik

LOVCI F-5 TIGER II V UPORABI VSAJ ŠE 20 LET

Kraljevina Saudova Arabija od sredine decembra 2014 prodaja 79 presežnih bojnih letal Northrop F-5E / F tiger II, ki so bila proizvedena v 1970-ih in 1980-ih. Ponudbe v zaprtih ovojnicah bodo odpirali 20. februarja 2015, zainteresirani kupci pa morajo k ponudbi vključiti 2% bančno garancijo dejanske vrednosti ponujene odkupne cene.

Kraljeve Savdske letalske sile (RSAF) so že pred časom upokojile še zadnjega lovca od približno 110-ih  F-5E/F/RF-5E, ki so jih prejeli v okviru programa ameriške vlade Peace Hawk, tako da ta predlagana prodaja ne bo vplivala na njihove zmogljivosti. Sedaj uporabljajo 152 lovcev F-15S/SA strike eagle, 80 letal F-15C/D eagle, 32 (od skupaj 72 naročenih) lovcev Eurofighter typhoon F.2/T.3A in 80 lovskih bombnikov Panavia tornado IDS.

Savdska Arabija tokrat že drugič ponudila upokojene lovce F-5 tiger II. V letu 2009 so prodajali 55 letal F-5, vendar javno ni znano ali in koliko so jih prodali. Takrat sta zanimanje zanje pokazala Centralna Ekvatoria (zdaj del Južnega Sudana) in Singapur

Pri proizvajalcu Northrop ocenjujejo, da je po svetu še vedno med 800 in 1.500 vojaških letal F-5 tiger II, od teh pa naj bi jih največ 400 bilo v letečem stanju. Savdska letala F-5 tako lahko Northropu, ki pričakuje, da bodo ti lovci leteli še vsaj 20 let, prinesejo nove kupce rezervnih delov in opreme, podobno pa tudi vsem sedanjim uporabnikom – med drugim tudi Švicarjem.

Švicarska vojska je sicer želela lovce F-5  zamenjati s švedskimi JAS-39 gripen E/F, vendar so Švicarji na referendumu glasovali proti dragemu nakupu. Za švicarske lovce F-5 je veliko zanimanja pokazala tudi Ameriška mornarica, ki bi jih uporabljala kot sovražnikova letala v simulacijah spopadov, morda pa jih celo predelali v brezpilotna letala ter jih uporabljali kot tarče.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Ameriška mornarica kupuje švicarske lovce F-5 tiger II

Ameriška mornarica namerava kupiti švicarske rabljene lovce F-5 tiger II in jih uporabljati kot sovražnikova letala v simulacijah bojev.

Švicarji na referendumu proti nakupu lovcev JAS-39 gripen

Na nedeljskem referendumu o nakupu 22-ih novih bojnih letal JAS-39 gripen E v vrednosti 3,1 milijarde frankov za Švicarske letalske sile je 53,4 % volivcev glasovalo proti.

Povezani članki