Švicarji na referendumu proti nakupu lovcev JAS-39 gripen

by Urednik

GRIPNI PREDRAGI ZA ŠVICARSKE DRŽAVLJANE

Na nedeljskem referendumu o nakupu 22-ih novih bojnih letal JAS-39 gripen E za Švicarske letalske sile je 53,4 % volivcev glasovalo proti.

Že ankete v zadnjih tednih pred referendumom so nakazovale, da je večina Švicarjev proti dragemu nakupu novih lovcev v vrednosti 3,1 milijarde frankov (3,5 milijarde USD) na račun znižanja izdatkov za druga področja, tudi za izobraževanje. Švicarska vojska je želela z nakupom švedskih bojnih letal Saab JAS-39 gripen E nadomestiti 54 starih lovcev F-5 tiger, za katere vlada, predvsem zaradi zelo dobre ohranjenosti in rednega servisiranja, veliko zanimanje, tudi s strani Ameriške mornarice (več o tem smo pisali v članku spodaj).

Največji nasprotniki nakupa so bili državljani iz francosko govoreče Švice, kjer je kar  69 % volivcev v Neuchâtelu in 67 % v Ženevi glasovalo proti.

Po uradnih rezultatih je skoraj 55 odstotkov glasovalo proti v italijansko govorečem kantonu Ticino. Najmočnejša podpora za nakup pa je bila v nemško govorečih kantonih, vendar je tudi tam večina nasprotovala njihov nakupu (v Zürichu  51,4 ​​%).

Kritiki so trdili, da Švica ne potrebuje novih bojnih letalih in opozoril, da bi lahko na koncu stala državo veliko več, kot so se dogovorili. Švicarska vlada oz. obrambni minister Ueli Maurer se je že odzval na rezultate in dejal, da bo ta odločitev prinesla vrzel v varnosti države. Dodal je, da bodo sedaj preučili novonastale razmere, saj še nimajo (rezervnega) načrta B.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Švica ne bo kupila lovcev JAS-39 gripen

SORODNE NOVICE:

Bodo Švicarji na referendumu zavrnili nakup lovcev gripen?

23/03/2014

Okoli 62 odstotkov švicarskih volivcev bi se odločilo zavrniti predlog za zamenjavo zastarele flote švicarskih lovcev Northrop F-5 tiger s švedskimi lovci Saab Jas-39 gripen E.

Ameriška mornarica kupuje švicarske lovce F-5 tiger II

13/02/2014

Ameriška mornarica namerava kupiti švicarske rabljene lovce F-5 tiger II in jih uporabljati kot sovražnikova letala v simulacijah bojev.

Švicarski lovec F-18 in JAS-39-gripen-E

Švicarji varčujejo in ukinjajo akrobatsko skupino Patrouille Suisse

13/02/2013

Mnogi Švicarji so ogorčeni, da država namerava ukiniti priljubljeno akrobatsko letalsko skupino Patrouille Suisse z letali F-5 tiger rdeče barve z belimi križi.

Povezani članki