Švicarji varčujejo in ukinjajo akrobatsko skupino Patrouille Suisse

by Urednik

Švicarji varčujejo in ukinjajo akrobatsko skupino Patrouille Suisse
Danes se mnogi Švicarji ogorčeni, potem ko izvedeli, da država namerava ukiniti priljubljeno akrobatsko letalsko skupino Patrouille Suisse (Švicarska patrulja), značilno po letalih F-5 tiger rdeče barve z belimi križi. V sklopu Švicarskih letalskih sil bodo delovali le še do leta 2016.
“Mi kmalu ne bomo imeli več zadosti letal za folkloro,” je povedal predsednik in obrambni minister Ueli Maurer parlamentarni komisiji za varnostno politiko na srečanju v torek, kot so navedli v časopisu Basler. Komisija je sicer razpravljala o švicarskem nakupu 22 švedskih lovcev JAS-39 gripen, ko so člani menda vprašali o prihodnosti skupine Patrouille Suisse, ki so stalnica na švicarskem nebu vse od leta 1964.

Švicarski predsednik, ki je tudi obrambni minister in član desne populistične Švicarske ljudske stranke, je povedal, da dalj kot do leta 2016 skupina ne bo obstajala. Ta napoved je sprožila ogorčenje v Švici, vključno s politiki ostalih strank. Maurer je predsedniško mesto zasedel decembra 2012, položaj švicarskega predsednika pa vsako leto pripade drugemu članu vlade.

Patrouille Suisse z lovci F-5E tiger

“Maurer ne razume simboličnega pomena skupine Patrouille Suisse,” je povedal Martin Landolt, vodja konservativne Demokratske stranke v Švici. Vodja Demokratske krščanske stranke Christoph Darbellay se je strinjal z njim in opisal odločitev kot “provokacijo”.
Nekdanji pilot akrobatsko letalske skupine John Huessy je poudaril, da Patrouille Suisse ni nikoli doživela nesreče vse od svojega nastanka leta 1964 in dodal:”Patrouille je najboljša vizitka Švica! Nesprejemljivo je, da njihovo delo označujejo kot folkloro.”

Švicarska akrobatska letalska skupina Patrouille Suisse

Patrouille Suisse je akrobatska letalska skupina švicarskega vojnega letalstva. Ekipa leti s 6-imi lovci Northrop F-5E tiger II. Patrouille Suisse je bila ustanovljena 8. avgusta 1964 kot del švicarskega vojnega letalstva. Ime je bilo vzeto iz francoskega imena Patrouille de France.
Patrouille Suisse je začela leteti s štirimi British Hawker Hunter Mk.58, ki so se začeli usposabljati za polet na razstavi EXPO 1964 v Lozani in praznovanje 50. obletnice švicarskega letalstvo istega leta. Že leta 1965 so imeli koledar nastopov na prireditvah. Leta 1970 je Patrouille Suisse pridobila še 5. letalo.

Patrouille Suisse z lovci F-5E tiger

Nastopi so sprva ostali omejeni na Švico zaradi njene stroge nevtralnost, kar se je spremenilo šele leta 1978, ko je skupina s šestimi letali na francosko povabilo odpotovala na letalski miting Salon-de-Provence. V letu 1991 je skupina spremenila barvo shemo, ki jo je spremenila v barve švicarske zastave (rdeča in bela) in logotip za 700. obletnico Švicarske konfederacije.
Patrouille Suisse so v začetku nastopali z letali Hawker Hunter Mk.58, v letu 1994 pa so dobili hitrejše lovce Northrop F-5E tiger II z boljšimi sposobnostmi manevriranja. V letu 1996 je skupina dobila tudi dimne sisteme za povečanje vizualnih učinkov. Njihova zračna baza je v Emmenu.

Pripravil: Anže Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Polet s Patrouille Suisse

Povezani članki