Ameriška mornarica kupuje švicarske lovce F-5 tiger II

by Urednik

ŠVICARSKA PRODAJA LOVCEV F-5 ODVISNA OD REFERENDUMA O NAKUPU GRIPNOV

Ameriška mornarica namerava kupiti švicarske rabljene lovce F-5 tiger II, ki jih bodo najverjetneje uporabljali kot sovražnikova letala v simulacijah bojev, morda pa jih celo predelali v brezpilotna letala ter jih uporabljali kot tarče.

Novico o zanimanju Amerške mornarice za švicarske lovce Northrop F-5 tiger II so zapisali v švicarskem časniku Basler Zeitung, ki se sklicuje na sporočila iz švicarskega obrambnega ministrstva. Poleg Ameriške mornarice za letala kaže interes tudi nekaj ameriških zasebnih podjetij, ki za vojaške vaje posojajo bojna letala Ameriški vojski. Vsekakor pa so švicarska rabljena letala zelo zaželena po svetu, saj je znano, da so zelo dobro vzdrževana.

Zaenkrat še ni točno znano za kaj naj bi Ameriška mornarica potrebovala lovce F-5, domnevamo pa lahko, da bi z njimi opremili eskadriljo “sovražnikovih” bojnih letal, ki med vadbo igrajo vlogo sovražnika. Z istim namenom kupujejo zasebna podjetja bojna letala po vsem svetu in jih posojajo vojskam pri usposabljanju pilotov. Obstaja tudi možnost, da bi Američani lovce F-5 predelali v brezpilotna letala, ki bi služila kot tarče.

Dogovor o prodaji švicarskih lovcev F-5 bi lahko sklenili že do leta 2014. Končno odločitev o prodaji lovcev bo Švica sklenila po odločitvi o nakupu 22 novih švedskih lovcev JAS-39 gripen E. Švicarji bodo o nakupu novih bojnih letal odločali na referendumu 18. maja 2014. Tako naj bi bila švicarska prodaja rabljenih lovcev F-5 tiger II povezana z nakupom gripnov. V primeru, da se Švica odloči za nove lovce JAS-39 gripen E, bi bila lahko prodaja vseh 54 razpoložljivih lovcev F-5 zaključena do sredine leta 2016. Vsak lovec F-5 naj bi se prodal po ceni 500.000 švicarskih frankov (560.000 dolarjev) .

Trenutno imajo Švicarske letalske sile v svoji floti 26 letal F/A-18C in 6 letal F/A-18D, z novimi 22 lovci JAS-39 gripen E pa nameravajo nadomestiti 42 lovecv F-5E in 12 lovcev F-5F. Švicarska vojska uporablja lovce F-5 za nadzor nad zračnim prostorom, elektronsko bojevanje in za vleko tarč za prestrezniška letala. Prva letal F-5 so Švicarske letalske sile dobile leta 1974, upokojiti pa jih nameravajo v letu 2015.

Patrouille suisse z lovci F-5E tiger II

Ob upokojitvi lovcev F-5 tiger II bodo Švicarske letalske sile ukinile tudi legendarno letalsko akrobatsko skupino Patrouille suisse, ki leti s 6-imi lovci F-5E tiger II.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Mnogi Švicarji so ogorčeni, da država namerava ukiniti priljubljeno akrobatsko letalsko skupino Patrouille Suisse z letali F-5 tiger rdeče barve z belimi križi.

VIDEO: Letalska akrobatska skupina Patrouille suisse

Povezani članki