Še vedno v pričakovanju krstnega vzleta japonskega lovca ATD-X

by Urednik

MITSUBISHI X-2 SHIN SHIN SE ŽE VOZI PO VZLETNO-PRISTAJALNI STEZI

Že pred časom so napovedali prvi polet japonskega demonstratorja bojnega letala pete generacije ATD-X shinshin, potem pa krstni polet večkrat  prelagali, nazadnje z letošnjega januarja na konec letošnjega aprila. Kot kaže so že korak bliže temu  dogodku, saj prototipno letalo že od začetka meseca preizkušajo v vožnji po tleh po vzletno-pristajalni sezi. Testiranja potekajo na letališču Nagoya.

Japonska že licenčno proizvaja Boeingove (izvirno McDonnel Douglsove) F-15J, konec osemdesetih let pa so izbrali Lockheed Martionove (takrat še General Dynamicsove) F-16 fighting falcone kot osnovo za svoje lahke lovce F-2, ki bi bili cenejši in manj zahtevni za vzdrževanje, kot F-15J in ostareli F-4J phantom. Toda cena novega japonskega bojnega letala, ki je nastal v režiji Mitsubishija ob sodelovanju z Lockheed Martinom (40 % Mitsubishi, 60 % LM)  se je nekajkrat podražila in stal je skorajda toliko, kot dvomotorni in precej težji ter zmogljivejši F-15J (po navedbah skoraj 130 milijonov dolarjev). Japonci so si verjetno še največ obetali od tehnološkega transferja, saj si  na vsak način prizadevajo ostati med tehnološko vodilnimi proizvajalci (tudi) v svetovni letalski industriji.

Z novim japonskim lovcem (demonstratorjem tehnologije) ATD-X je zgodba precej podobna, tudi večplastna. Japonci še vedno težijo k stiku z vrhunskimi (vojaškimi) letalskimi tehnologijami, obenem pa je novi demonstrator letalskih tehnologij prihodnje generacije nekakšen odziv na ameriški negativni odgovor glede izvoza prvega bojnega letala pete generacije F-22. (Slednjega sicer ne proizvajajo več, prav  lahko pa bodo proizvodno linijo ponovno zagnali, kajti oboroževanje Rusije in Kitajske ter njihov razvoj letal pete generacije prav lahko spodbudita nabavo novih lovcev F-22 raptor.)

Več o novem japonskem bojnem letalu Mitsubishi ATD-X si lahko preberete v Reviji Obramba, marec 2016: V pričakovanju krstnega poleta japonskega lovca 5. generacije/ Tehnološki demonstrator ali samo lovec prve bojne črte?

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Testiranja japonskega prototipnega lovca ATD-X

Povezani članki