Severna Makedonija zmanjšuje bojne zmogljivosti letalskih sil…

by Urednik

… IN KUPUJE VEČNAMENSKE HELIKOPTERJE

Severna Makedonija bo zmanjšala bojne zmogljivosti letalskega segmenta Vojske Republike Severne Makedonije (ARNM – Armija na Republika Severna Makedonija) in kot del tega procesa podarila celotno floto 12 jurišnih helikopterjev Mil Mi-24 hind Ukrajini. Obrambna ministrica Severne Makedonije Slavjanka Petrovska je to izjavila v intervjuju za pozno nočno oddajo “360degrees”, ki jo je 24. marca 2023 predvajala TV postaja Alsat.

»Danes je generalštab ARNM dostavil mojemu kabinetu analizo, na podlagi katere bi vladi Severne Makedonije priporočila donacijo 12 helikopterjev Mi-24 Ukrajini,« je dejala Petrovska in potrdila nedavno poročilo britanskega obrambnega tednika Jane’s, da se bo Skopje pozitivno odzvalo na zanimanje Kijeva za pridobitev flote jurišnih helikopterjev severnomakedonske vojske iz leta 1984. Soglasje za dobavo helikopterjev je bilo uradno podano na seji vlade 29. marca, je pojasnila Petrovska in dodala, da so Ukrajini s sedmimi različnimi vladnimi odločitvami že podarili orožje in vojaško opremo v vrednosti 30 milijonov evrov.

Kot dokaz transparentnosti je dejala, da bo Skopje zaupno hranilo le podrobnosti v zvezi s časom in načinom prevoza Mi-24 v državo, ki jo je razdejala vojna. V skladu z načrti za preoblikovanje makedonske vojske v skladu s cilji zmogljivosti, ki jih je država razglasila v Natu, bo bojna helikopterska komponenta ARNM prenehala obstajati in se osredotočila na nakup večnamenskih helikopterjev, ki bi služila transportu in nudenju pomoči v elementarnih in drugih nesrečah.

Severna Makedonija si prizadeva za pridobitev osmih večnamenskih helikopterskih platform petih različnih ponudnikov – proizvajalcev helikopterjev. Trenutno te ponudbe ocenjuje integrirana projektna skupina (IPT), ki deluje v okviru severnomakedonskega ministrstva za obrambo že skoraj dve leti, je pojasnila Petrovska in dodala, da so pričakovanja, da bo IPT dokončati svoje delo najpozneje do sredine aprila 2023, potem pa bo ministrstvo za obrambo vladi in parlamentu v Skopju predlagalo odločitev o medvladnem (G-to-G) nakupu helikopterjev.

Petrovska je v intervjuju še povedala, da Severna Makedonija še ni sprejela odločitve o drugi državi, ki bi se pridružila Grčiji pri zagotavljanju zračnega nadzora njenega neba v prihodnosti. Zanimivo je, da medtem ko sta Bolgarija in Turčija v preteklosti že pokazali veliko zanimanje za to misijo, je Petrovska razkrila, da zdaj tudi druge države Nata veljajo za ponudnice storitev. Teh drugih ponudnic sicer ni navedla, vendar je logično domnevati, da bi lahko bila ena izmed njih Italija.

Poleg očitne nezmožnosti Sofije, da zagotovi vzdržen nadzor nad Severno Makedonijo in Bolgarijo zaradi kritičnega pomanjkanja operativnih letal MiG-29, lahko ta nekoliko presenetljiva izjava Petrovske tudi jasno nakazuje distanciranje Skopja od Bolgarije v političnih odnosih med dvema balkanskima državama. Odnosi med tema državama so postali napeti, potem ko je Sofija začela aktivno blokirati in upočasnjevati pristopni proces Skopja k EU zaradi sporov glede zgodovine, zgodovinskih osebnosti in zgodovinskih dogodkov v moderni dobi (zgodovinsko časovno obdobje, ki je obsegalo obdobje od leta 1500 do 1945), s posebnim poudarkom na dogajanje od poznega 19. stoletja do konca druge svetovne vojne; potem o koreninah makedonskega jezika, kot tudi o ustavnem statusu in pravicah makedonskih državljanov, ki so bolgarskega porekla (3504 državljanov ali približno 0,2 % 1,8-milijonskega prebivalstva Severne Makedonije po popisu leta 2021), ki trenutno živijo v Republiki Severni Makedoniji.

Ko je govorila o zmogljivostih zračne obrambe ARNM, je Petrovska izjavila, da je dobava leta 2022 dogovorjenega nakupa G-to-G francoskega sistema zračne obrambe zelo kratkega dosega (VSHORAD), ki ga je Jane’s opredelil kot raketni sistem zračne obrambe proizvajalca MBDA mistral. Dobava zračnoobrambnih sistemov VSHORAD, ki  uporablja prenosno lansirno enoto, bi se začela leta 2024. Sporočila je tudi, da je nova formacija ARNM povečala število aktivnega vojaškega osebja s 6800 na 7100 pripadnikov. Petrovska je še dejala, da je od tega okoli 700 za boj sposobnih vojakov, ki so pripravljeni sodelovati v bojnih misijah pod vodstvom Nata, do leta 2027 pa naj bi to število naraslo na 1200.

Analiza

Severna Makedonija načrtuje nakup do 8 tovarniško novih dvomotornih večnamenskih helikopterjev zahodne proizvodnje v okviru večletnega projekta v vrednosti 216 milijonov EUR. Trenutno vrednotijo pet različnih ponudb, zelo verjetno pa  gre za helikopterske proizvajalce Airbus, Bell, Leonardo, MD Helicopters (MDH) in Lockheed Martin/Sikorsky z naslednjimi platformami, ponujenimi Skopju: Airbus H145M in H215M/225M, Bell model 412M, Leonardo AW139 in AW149, MDH MD530F cayuse warriors ter Lockheed Martin/Sikorsky UH-60M/S-70i black hawk. Medtem se želi Severna Makedonija znebiti svoje zastarele in logistično zahtevne operativne flote ruskih/sovjetskih helikopterjev Mil, ki jo trenutno sestavljajo dva transportna Mi-17, dva transportno/jurišna helikopterja Mi-8MT in dva jurišna helikopterja Mi-24V, ki delujeta v Helikopterski eskadrilji v letalski bazi Petrovac blizu Skopja. Dodeljeni koledarski viri 7-letnega časa med remontom (TBO) navedenih Mi-17 bodo potekli konec tega leta, leta 2025 pa bosta sledila Mi-8MT in Mi-24V. Za zapolnitev prihajajoče vrzeli v floti operativnih helikopterjih do dpbave novih večnamenskih platform, ki naj bi začele prihajati pozneje v tem desetletju, bosta dodatna dva transportno/jurišno konfigurirana Mi-8MT (seriji 305 in 306) kmalu napotena v obrat za vzdrževanje, popravila in obnovo češkega – praškega LOM Praha (Letecké opravny Malešice Praha), kjer bosta bodo opravili generalno revizijo in dobili nov 3-letni operativni letalni ciklus, kar jim bo omogočilo, da bodo v uporabi do sredine leta 2027.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: I. Božinovski

Povezani članki