Shoigu: “Rusija je pripravljena svoje interese na Arktiki ščititi z orožjem”

by Urednik

NORVEŽANI PRAVIJO, DA ODNOSOV Z RUSIJO NI VEČ MOGOČE POPRAVITI

Ruski obrambni minister Sergei Shoigu je izjavil, da Moskva dopušča možnost, da svoje nacionalne interese na Arktiki zaščiti z orožjem. Na drugi strani pa je norveška obrambna ministrica izjavila, da poslabšanih odnosov med Rusijo in Norveško ni več mogoče izboljšati.

“Razvite države, ki nimajo neposrednega stika s polarnim področjem, si vztrajno prizadevajo polastiti se Arktike in delajo določene politične in vojaško-ekonomske korake v tej smeri, ” je izjavil Shoigu na zasedanju kolegija ruskega Ministrstva za obrambo, izjavo pa je prenesla agencija RIA Novosti.

Države, ki dosegajo Arktiko, skušajo razširiti svoja nacionalna ozemlja na račun kontinentalnih voda in otočja akvatorija Severnega ledenega oceana.

“Stalno vojaško prisotnost na Arktiki in možnost zaščite državnih interesov s sredstvi oboroženega boja obravnavamo kot sestavni del generalne politike državne varnosti,” je dodal Shoigu in dodal: “Za nikogar ni več skrivnost, da Arktika postopoma postaja eno svetovnih središč proizvodnje fosilnih goriv in pomembno mednarodno prometno križišče.”

Obrambna ministrica Norveške: “Odnosov z Rusijo ni moč popraviti”

Kot je izjavila norveška obrambna ministrica Ine Eriksen Søreide v odnosih njene države z Rusijo “ni mogoč povratek k normalnosti”. Pravi, da se nahajajo pred obrazom druge Rusije. Pravi, da je želela opozoriti, da številni to vidijo kot prehoden pojav. Položaj pa se je spremenil… in to resno, meni norveška obrambna ministrica.

Ni vrnitve k normalnim odnosom ali vsaj delne vrnitve k normalnemu delovanju, saj normalnost več ne obstaja, še dodaja ministrica. Dodala je še, da Norveška še naprej sodeluje z Rusijo, čeprav je vznemirjena zaradi neobstoja “komunikacijskega kanala”, je izjavila za CNN.

V intervjuju za britanski Guardian pa je ministrica povedala, da se povečuje aktivnost Ruskega vojnega letalstva v bližini n meja, poudarila pa še, da ruska bojna letala niso kršila norveškega zračnega prostora. Prav tako je sporočila, da obstajajo načrti za reorganizacijo oboroženih sil Norveške, da bi lahko odgovorili na vse večjo “rusko agresijo”. Kot je izjavila, Rusija ponovno odpira vojaške baze na skrajnem severu, ustanavlja arktične brigade in poveljevalne strukture. Norveška mora biti, po njenih besedah, obveščena o tej situaciji in vzdrževati prisotnost na severu tako z letali kot ladjami.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki