Sirsko kemično orožje bo uničeno na ameriški ladji

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA RAZVILA MOBILNI SISTEM ZA NEVTRALIZACIJO KEMIČNEGA OROŽJA

Pri uničenju sirskega kemičnega orožja je pripravljeno sodelovati 35 podjetij. Združene države Amerike so Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons – OPCW) že zagotovile posebno plovilo, na katerem bodo s hidrolizo uničili sirsko kemično orožje.

“ZDA so ponudile tehnologijo za uničenje, polno operativno podporo in sredstva za nevtraliziranje sirskega kemičnega orožja,” so zapisali v izjavi pri OPCW, ki ima sedež v Haagu na Nizozemskem.

Po mnenju generalnega direktorja OPCW Ahmeta Üzümcüja, bodo najbolj nevarno kemično orožje uničevali na odprtem morju s hidrolizo. Uničenje bo potekalo na posebni ladji, zato zdaj Američani na ladjo že nameščajo potrebno opremo. Ameriška vojska je že začela opremljati ladjo MV Cape Ray iz rezervne sestave, ko jo upravlja Pomorska uprava.

Uničenje sirskega kemičnega arzenala bo potekalo pod nadzorom Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Kar 1290 m3 najnevarnejšega sirskega kemičnega orožja naj bi uničili na ladji v mednarodnih vodah.

Za uničenje kemičnega orožja je Kemijsko biološki center Edgewood, ki je del Ameriške vojske, razvil mobilno napravo za nevtraliziranje kemičnega orožja. Mobilni hidrolizni sistem (FDHS), ki so ga predstavili v začetku septembra 2013, je zasnovan za pretvorbo kemične snovi v zmesi, ki niso uporabne kot orožje. Nevtralizacija kemičnega orožja se doseže z mešanjem snovi z vodo in drugimi kemikalijami ter segrevanjem.

Mobilni hidrolizni sistem za uničevanje kemičnega orožja

Septembra 2013 je Ameriška vojska predstavil mobilno napravo za nevtraliziranje kemičnega orožja

Naprava lahko začne obratovati že 10 dni po namestitvi. Kot poroča Ameriška vojska, mobilna naprava za nevtraliziranje kemičnega orožja potrebuje med 15 ljudi za nemoteno delovanje sistema v danem trenutku. Mobilni hidrolizni sistem lahko nevtralizira med pet in 25 ton kemikalij na dan, količina pa je odvisno od snovi, ki jo uničujejo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki