Slovenski veleposlanik v Italiji Mirošič na Siciliji obiskal pripadnike Slovenske vojske

by Urednik

 

POSADKO LADJE TRIGLAV 11 NA SICILIJI OBISKAL SLOVENSKI VELEPOSLANIK V ITALIJI 

Ob novem letu je veleposlanik Republike Slovenije v Rimu Iztok Mirošič obiskal pripadnike Slovenske vojske, ki z večnamensko ladjo Triglav 11 prvič sodelujejo z italijanskimi silami v vojaški meddržavni humanitarni operaciji »Naše morje«. Slovenska vojaška ladja Triglav 11 s posadko med operacijo gostuje v pomorski bazi v Augusti na vzhodu Sicilije.

Veleposlanik Iztok Mirošič je poročniku bojne ladje Andreju Pečarju ter celotni posadki na misiji, v imenu predsednika Republike Slovenije in predsednice Vlade Republike Slovenije, izrazil podporo in pohvale za njihovo delovanje v prvi tovrstni misiji pri nadziranju meja. Pozdravil je pomen prve tovrstne misije pomoči Slovenije Italiji v zgodovini ter poudaril, da delovanje pripadnikov Slovenske vojske ni  le v korist in podporo razvoju dobrega meddržavnega sodelovanja, temveč tudi slovensko-italijanskega prijateljstva. Tovrstno sodelovanje je tudi znak solidarnosti celotni Evropski uniji in pomoči migrantom, ki se na morju znajdejo v težavah. Veleposlanik je pripadnikom Slovenske vojske in italijanske mornarice v pomorski bazi Augusta predstavil zelo dobre politične, gospodarske in kulturne odnose Slovenije in Italije, usmerjene v skupno evropsko prihodnost, ter odlično sodelovanje dveh držav tudi na obrambnem področju, tako bilateralno kot v okviru EU, NATO in OZN. V imenu slovenske države je vsem  zaželel dobro sodelovanje ter uspešno in zdravo leto 2014.

Slovenski veleposlanik Iztok Mirišič obiskal posadko ladje Triglav 11 na Siciliji
Slovenski veleposlanik Iztok Mirišič obiskal posadko ladje Triglav 11 na Siciliji

Slovenija se je v znak odličnih meddržavnih odnosov in solidarnosti do sosednje države, ki se sooča z migracijskimi izzivi, ter v skrbi za življenja migrantov, letos jeseni odločila pomagati Italiji v vojaški humanitarni operaciji, ki so jo italijanske pomorske sile začele 18. oktobra letos kot odgovor na reševanje problematike beguncev in tragične dogodke na območju okrog otoka Lampedusa. Slovenski kontingent, ki ga sestavlja 39 pripadnikov – poleg posadke ladje še dva vojaška policista, dva pripadnika medicinske oskrbe in trije člani kontingenta – opravlja nadzor v mednarodnih vodah, s čimer pomaga izboljšati pomorsko varnost in možnosti za reševanje beguncev v stiski. Območje, ki je dodeljeno ladji Triglav, je vzhodno od obale Sicilije in veliko približno 30 x 30 navtičnih milj (približno 3100 kvadratnih kilometrov). Slovenski kontingent bo v operaciji deloval do konca januarja 2014, ko se ladja Triglav vrne v pristanišče v Kopru.

Pripravil: B. Knific, vir in foto: Gov.si, Slovenska vojska

Slovenski veleposlanik Iztok Mirišič obiskal posadko ladje Triglav 11 na Siciliji

Mornariški kontingent Slovenske vojske z ladjo Triglav 11 sodeluje v operaciji Naše morje že od sredine decembra 2013, več o tem pa si preberite v dnevniku kapitana Andreja Pečarja:

Povezani članki