So Kurdi sestrelili še en turški helikopter T129 ATAK?

by Urednik

MOČAN KURDSKO-SIRSKI UPOR PROTI TURŠKI VOJSKI

Kurdski mediji poročajo, da so v pokrajini Afrin v severni Siriji zadeli še en turški bojni helikopter T129 ATAK, ki pa je uspel preleteti turško-sirsko mejo in “zasilno pristal”  v Turčiji. Helikopter Turške vojske naj bi kurdski borci z raketo zadeli prav na obmejnem območju.

Turčija zaenkrat še ni ne potrdila, ne zanikala poročila o poškodovanem jurišnem helikopterju  A129 ATAK, prav tako pa kurdska milica YPG, ki deluje v Siriji, ni objavila nobenih fotografij ali posnetkov napada.

V preteklih tednih so se na spletu pojavili številni posnetki preletov teh helikopterjev nad sirskim ozemljem in dokazi o njihovi uporabi v Operaciji oljčna vejica (Operation Olive Branch). V spopadih je kurdski milici YPG, ki jo na sirskem ozemlju napada Turška vojska od 20. januarja 2018, pred dobrim tednom uspelo sestreliti turški helikopter A129 ATAK (več o tem smo pisali v članku Kurdi na severu Sirije sestrelili turški helikopter T129 ATAK).

Poročanje o spopadih Turške vojske in kurdskih borcev v sirski pokrajini Afrin pa je v zadnjih dneh močno nasprotujoče – Turčija poroča o velikih uspehih (kljub vedno večjim izgubam), na drugi strani pa Kurdi poročajo o uspešnih protinapadih oz. ustavitvi napredovanja turških oklepnikov.

Je pa na kurdsko stran (vsaj delno) stopila tudi sirska vlada, ki je omogočila, da kurdske sile v Afrinu  okrepijo tudi drugi kurdski borci iz preostalih sirskih pokrajin, pri tem pa jim (oboroženim) dovolila prečkanje ozemlja pod nadzorom Sirske vojske. Prav tako se proti Turški vojski na severu Sirije bojujejo tudi številne pro-vladne milice.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki