Španci izbrali šolska turbopropelerska letala Pilatus PC-21

by Urednik

ŠPANSKE LETALSKE SILE Z NOVIMI PILATUSI ŽE MARCA 2020

Španija je za svoje napredno šolsko letalo izbrala Pilatusovega dvosedega turbopropelerskega PC-21. S skupaj 24 letali bo zamenjala svojo floto starajočih se reakcijskih šolskih dvosedov CASA C-101, ki naj bi jih upokojili v začetku leta 2021.

Pogodba v vrednosti 204,75 milijona evrov (225,5 dolarja milijona) je bilo objavljeno konec novembra na vladni spletni strani o državnih javnih naročilih Plataforma de Contratacion del Sector Publico (PCSP). Plačila naj bi bila izvedena v treh obrokih, od tega 71,5 milijona EUR leta 2020, 71 milijonov EUR leta 2021 in 62,5 milijona EUR leta 2022, vsota pa je približno 10 odstotkov manjša od proračuna, ki je bil prvotno namenjen novemu španskemu vojaškemu šolskemu letalu.

Letalo PC-21 je bilo ocenjevano v konkurenci z Embraerjevim super tucanom, Beechcraftovim T-6A texan II (ameriško izvedenko Pilatusovega PC-9) in korejskim šolskim turbopropelerskim letalom KAI KT-1. Ocenjevalna skupina PCSP je ugotovila, da je Pilatus z letalom PC-21 ponudil najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Pogodba vključuje začetni logistični paket in integriran sistem usposabljanja (ITS), ki vključuje dva omrežna simulatorja letenja, dva simulatorja pilotske kabine in trenažer za katapultiranje.

Ob nujno potrebni zamenjavi C-101 bo moral proizvajalec šolske PC-21 Špancem dostavljati v hitrem tempu: en simulator in prvih šest letal predvidoma marca 2020 (torej prihodnji mesec!), zadnje letalo pa naj bi bilo predvidoma dobavljeno pred koncem leta 2022. Začetni kader osmih inštruktorjev bo usposobljen, tako da bodo študenti lahko začeli leteti na PC-21 v študijskem letu 2021/22. V službi Ejército del Aire (EdA, Španske letalske sile) bodo PC-21 označili kot E.27.

Trenutno EdA izvaja svoje usposabljanje za letala na Letalski akademiji – General del Aire (AGA) v Murciji-San Javier, kjer se začetno usposabljanje izvaja na letalu ENAER T-35C pillán (čilsko dvosedo propelersko letalo za osnovno šolanje – E.26 tamiz po oznaki EdA). Slušatelji letalske akademije nato napredujejo do reaktivca C-101EB (Escuela Basica). Pričakujejo, da bodo s šolskimi PC-21 v San Javierju zamenjali obe dosedanji šolski letali.

V tej bazi je tudi Patrulla Águila, akrobatska ekipa Španskih letalskih sil, ki leti z letali Casa C-101EB, glede prihodnosti te skupine pa ob menjavi šolskega letala C101 še ni bilo nič povedanega (predvidoma jo bomo lahko videli na letalskem prazniku – prireditvi ob 60-letnici skupine Frecce Tricolori v Rivoltu v italijanskem Vidmu 19. in 20. septembra 2020). Prav tako ni bila sprejeta nobena odločitev, s katerimi letali bodo nadomestili šolske reaktivne dvosede Casa C-101EB šolske skupine Grupo de Escuelas de Matacán v bližini Salamance, ki izvaja napredno usposabljanje vojaških pilotov. Španske letalske sile prav tako uporabljajo tudi nekaj nadgrajenih Northrop SF-5M-ji za bojne uvodne treninge v bazi Badajoz-Talavera la Real. Izobraževanje na helikopterjih pa  izvaja Ala 76 v bazi Granadi-Armilla s helikopterji Sikorsky S-76A in Airbus Helicopters EC120.

S to pridobitvijo bo Španija postala deseta država, ki bo uporablja turbopropelerske dvosede PC-21 po Avstraliji (49), Franciji (17), Jordaniji (12), Katarju (24), Savdski Arabiji (55), Singapurju (19), Švici (8), Združenih arabskih emiratih (25) in Veliki Britaniji. Slednja ima dve civilno registrirani letali PC-21, dodeljeni šoli testnih pilotov Qinetiq v Boscombe Downu.

Pripravil: B. Knific, foto: Pilatus

 

Povezani članki