Španci vključeni v projekt bojnega letalskega sistema prihodnosti – FCAS

by Urednik

ZDRUŽEVANJE FRANCIJE, NEMČIJE IN ŠPANIJE V RAZVOJU NOVEGA LOVCA

Španska letalska industrija je podpisala začetno okvirno pogodbo za vključitev v demonstracijski program letalskega bojnega sistema prihodnosti –  Future Combat Air System (FCAS), s katero je Airbus potrdil Španiji vodilno vlogo v projektu nove generacijo lovcev (NGF) in glavnega izvajalca na področju nizke opaznosti  – radarske zaznavnosti evropskega obrambnega programa.

Ta pogodba, podpisana s francoskimi in nemškimi industrijskimi partnerji, zaključuje vključevanje Španije kot enakopravne države v vseh dejavnostih FCAS. Podpis zaključuje desetmesečni postopek vključevanja Španije kot tretje države v projekt. Airbus, ki je nudil podporo integraciji Španije, pozdravlja ta korak.

Pogodba zajema začetno delo na razvoju demonstratorjev programov in uvajanju najsodobnejših tehnologij z namenom, da bi v drugi polovici leta 2026 začeli začetne letalske preizkuse NGF. Alberto Gutiérrez, predsednik Airbusa v Španiji, je dejal: “Ta podpis temelji na priznani vlogi Airbusa kot glavnega izvajalca letal v vesoljski in obrambni industriji v Španiji in zagotavlja, da lahko v podporo španskim interesom s svojimi dokazanimi konstruktorskimi, industrijskimi in tehničnimi sposobnostmi ter našimi izkušnjami prispevamo k  uspešnosti suverenih evropskih programov.”

Priključitev Španije v ta projekt poudarja politično zaupanje in odločnost partnerskih držav FCAS in povezane industrije, da napredujejo in uravnoteženo sodelujejo. Povečan zagon industriji omogoča uporabo potrebnih virov in najboljših zmogljivosti za razvoj tega odločilnega evropskega obrambnega projekta. Projekt FCAS naj bi zagotavljal naslednjo generacijo bojnih letal in kot tak predstavlja prihodnost španske vesoljske in obrambne industrije. Airbus bo imel glavno vlogo v tesnem sodelovanju s španskimi industrijskimi in tehnološkimi zmogljivostmi ter jim pomagal pri njihovem razvoju.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

 

Povezani članki