Španija bo kupila še 20 lovcev Eurofighter typhoon

by Urednik

… ZA ZAMENJAVO ZASTARELIH LOVCEV F-18 NA KANARSKIH OTOKIH

Španska vlada je 9. julija 2020 napovedala začetek pogajanj z Airbusom o nakupu 20 dodatnih lovcev Eurofighter typhoon za španske letalske sile. Obe strani nameravata pogodbo podpisati leta 2021, nova letala pa se bodo pridružilo 46. polku zračnih Španskih letalskih sil v letih od 2025 do 2030.

Španija bo dobila nova bojna letala Eurofighter typhoon za povečanje svoje obstoječe flote in začetek postopka zamenjave svoje flote Boeingovih lovcev  F-18 hornet v enoti, nameščeni na Kanarskih otokih. 

Teh 20 bojnih letal Eurofighter typhoon iz serije tranche 3+ / tranche 4 bo opremljeno z radarjem z aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA) in drugimi modifikacijami. Španijo je izbrala radar AESA Radar 1, katerega razvoj vodita Hensoldt in Indra.

Špansko ministrstvo za obrambo je v začetku tega leta zavrnilo načrte za nakup ameriških lovcev Lockheed Martin F-35A za svoje letalske sile, čeprav pa po drugi strani možnost ni izključena nakupa serije letal F-35B za špansko vojno mornarico (ki zdaj uporablja zastarele palubne lovce McDonnell Douglas AV-8B harrier II.

Špnske letalske sile imajo v svoji floti 72 lovcev EF-18AM hornet in 70 lovcev Eurofighter typhoon, od tega 19 različic tranche 1, 34 različic tranche 2 in 20 različic tranche 3A.

Eurofighter typhoon je dvomotorno večnamensko bojno letalo s kanardi/predkrilci in delta krilom. Typhoon je bil prvotno zasnovan kot lovec za prevlado v zraku, izdeluje pa ga konzorcij, v katerem so Airbus, BAE Systems in Leonardo, ki večino projekta vodi prek skupnega holdinga Eurofighter Jagdflugzeug GmbH.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki