Srbija kupila 9 helikopterjev H145, še 4 naj bi donirala Nemčija

by Urednik

SRBI BODO OHRANILI AIRBUSOVO LOGISTIKO ZA HELIKOPTERJE GAZELA

V senci zelo odmevnega sporazuma o ruski vojaški pomoči Srbiji so v Beogradu sklenili nov, velik letalski posel, ki je dolgoročno gledano za Srbijo morda celo večjega (predvsem vojaško-industrijskega) pomena – nakup helikopterjev H145 in ohranitev servisnih zmogljivosti (licenc) za helikopterje SA-341/342 gazela.

          Rusko novoletno darilo Srbiji – lovci, tanki, oklepniki

Rusija bo v okviru enkratne vojaško-tehnične pomoči Srbiji donirala šest lovcev MiG-29 in po 30 tankov T-72 ter oklepnih vozil BRDM-2, je sporočil srbski ministrski predsednik Vučić. (23/12/2016)

Če je imel rusko-srbski sporazum izrazito politično noto, je pogodba Srbije z Airbus Group na eni strani politična (Srbija prijateljuje tako z vzhodom kot zahodom), na drugi pa bo politično in diplomatsko spretnim Srbom morda uspelo v mednarodne gospodarske tokove vključiti svoje precejšnje proizvodne in razvojne ter servisne zmogljivosti, ki so ostale iz nekdanje skupne države. In kje smo tukaj mi, Slovenija, ko smo se tako pogosto (in se še vedno!) pohvalili z našim ”velikim in pomembnim” deležem v razvoju visokih tehnologij ter proizvodov ter s tem pomembnih letalskih ipd. projektov v okviru jugoslovanskega vojaško-industrijskega in razvojno-raziskovalnega kompleksa v nekdanji državi?

Dve srbski ministrstvi bosta dobili devet Airbus Helicopterjevih dvomotornih večnamenskih helikopterjev H145 na osnovi pogodbe, podpisane tik pred koncem letošnjega leta (28.12.2016) v Beogradu. Celovita pogodba, katere vrednost ni znana, ima značaj dolgotrajnejšega strateškega partnerstva. Srbsko obrambno ministrstvo tako dobiva šest helikopterjev H145M –uporabljalo jih bo Srbsko vojno letalstvo, trije enaki helikopterji pa bodo pripadali srbskemu notranjemu ministrstvu ter bodo nameščeni na beograjskem mednarodnem letališču Nikola Tesla.

Po dostopnih in še nepotrjenih podatkih naj bi se Nemčija strinjala in Srbiji donirala štiri rabljene helikopterje H145M (prej Eurocopter EC145), kar pomeni, da bo ta balkanska država svoj vojaški del flote zaokrožila na skupaj 10 helikopterjev tega tipa. Helikopterje bodo uporabljali za vrsto vojaških in policijskih ter tudi civilno usmerjenih nalog. Vojaški H145M bodo namenjeni tudi bojnim in protiterorističnim nalogam, opazovanju iz zraka, nadzoru meje, transportu in pa iskalno reševalnim nalogam ter medicinski evakuaciji.

Helikopterje H145M bodo dobavili Srbiji skupaj s potrebnim logističnim paketom in rezervnimi deli ter dokumentacijo, potrebno za njihovo vzdrževanje in servisiranje. Airbus Helicopters bo Srbiji posredoval tudi ustrezno znanje in izkušnje, potrebne za ustrezno uporabo, vzdrževanje in popravila helikopterjev H145M. Skladno s pogodbo bo Airbus Helicopters sodeloval s Srbi tudi pri šolanju pilotov ter vzdrževalnega osebja in pri pridobivanju pooblastil – vseh potrebnih certifikatov – v letalskem zavodu Moma Stanojlović na Batajnici kot Airbus Helicoptersovem pooblaščenem izvajalcu servisnih del za kar obsežno floto helikopterjev Soko gazela. Gazele poganjajo motorji Turbomeca astazou, ki so jih licenčno izdelovali v Srbiji in vgrajevali v helikopterje gazela (SA342) v nekdanjem jugoslovanskem letalskem proizvajalcu Soko v Mostarju v Bosni in Hercegovini. Prav za helikopterje Soko gazela je bilo servisiranje in vzdrževanje kar dolgo let precejšen logističen problem, nova pogodba pa naj bi ga rešila. V državah, nastalih po razpadu Jugoslavije, je še skupaj približno 75 gazel: Srbsko vojaško letalstvo jih ima 45, Ministrstvo za obrambo Črne gore 13, enega uporablja črnogorsko notranje ministrstvo, Bosna in Hercegovina pa ima 13 gazel, Helikopterska služba Republike Srbske pa tri gazele.

Partnerstvo med Airbusom in Srbijo sodi v širšo zavezo  Airbus Group v tej majhni balkanski državi, odpira pa vrata za dolgotrajnejše sodelovanje. Vojaško letalstvo Srbije se resno nagiba k pogodbi z Airbus Defence & Space o posodobitvi 15 šolsko/jurišnih dvosedih reaktivcev Soko G-4 super galeb v standard G-4MD (MD – moderniziran/digitaliziran). Transportni del letalske flote srbskega vojaškega letalstva pa naj bi se opremilo tudi vsaj z enim srednjim transportnim letalom, dvomotornim turbopropelerskim C-295. Po drugi strani pa Srbija od Airbus Group, kot enega vodilnih mednarodnih akterjev na letalskem in vesoljskem področju, pričakuje, da bo vključil v svoje mednarodne projekte in servisno mrežo obsežen srbski vojaško-letalski kompleks, ki je ostal po razpadu nekdanje skupne države in vojske.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Hrvaške letalske sile preživele kljub težkim časom

Hrvaške letalske sile ima ob koncu leta 2016 v svoji floti skoraj 100 operativnih letalnikov, vse od posodobljenih starejših lovcev MiG-21 do najnovejših ameriških helikopterjev OH-58 kiowa warrior.

Rusko novoletno darilo Srbiji – lovci, tanki, oklepniki

Rusija bo v okviru enkratne vojaško-tehnične pomoči Srbiji donirala šest lovcev MiG-29 in po 30 tankov T-72 ter oklepnih vozil BRDM-2, je sporočil srbski ministrski predsednik Vučić.

Povezani članki