Srbija naroča helikopterje Mi-35 in Mi-17 iz Rusije

by Urednik

DODATNO NAROČILO RUSKIH HELIKOPTERJEV ZA VOJSKO SRBIJE

Srbija je naročila še 3 ruske transportne vojaške helikopterje Mi-17 in 7 bojnih helikopterjev Mi-35, je novinarjem dejal srbski predsednik Aleksander Vučić na tiskovni konferenci ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Beogradu.

Srbske letalske sile (Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije) že imajo v svoji floti 10 transportnih helikopterjev Mi-8/17, še trije so naročeni, medtem ko se je število naročenih bojnih helikopterjev Mi-35 povečalo iz 4 na 7, glede na informacije iz sredine leta 2018. Ob tem je pred nekaj tedni Srbija dobila tudi prvi Airbusov najsodobnejši bojni helikopter H145M, od skupaj 9 naročenih (za RVO i PVO in Policijo Republijke Srbije), še 4 naj bi jim donirala Nemčija. Ob tem ima v svoji floti še vedno okoli 30 helikopterjev SA 341H gazela.

»Srbija je zadovoljna s svojim vojaško-tehničnim sodelovanjem z Rusijo. Dogovorili smo se za nakup sedmih helikopterjev Mi-35 in treh Mi-17,« je ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Beogradu dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Ob tem je Vučić, ki je kot predsednik tudi vrhovni poveljnik Vojske Srbije, dejal, da ima priložnost gostiti “dokazanega prijatelja Srbije in njenih ljudi”.

Izrazil je zadovoljstvo z napredkom sodelovanja med državama na vseh področjih in poudaril, da so bili podpisani številni sporazumi na skoraj vseh področjih gospodarskega in družbenega življenja. Ob tem se je Vučić zahvalil Rusiji za podporo in vojaško pomoč, tudi nakupe vojaške opreme po ugodnejših cenah.

Vojska Srbije je v zadnjih letih od Rusije dobila donacijo v obliki šestih ruskih lovcev MiG-29 in 30 tankov T-72 ter oklepnih vozil BRDM-2, ruski vpliv pa je “poskrbel” tudi za obljubljeno belorusko donacijo osmih lovcev MiG-29 (štiri že prejeli) in dveh raketnih sistemov zračne obrambe buk-M. Skupaj ima tako Srbija sedaj operativnih 14 lovcev MiG-29.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki